Američke vlasti usred noći prevoze djecu u logor za migrante u pustinji

Screenshot: CBS

IAKO priča o djeci južnoameričkih migranata koju su američke vlasti razdvojile od njihovih roditelja više ne puni naslovnice otkad je Donald Trump ukinuo skandaloznu praksu, to ne znači da je problem riješen.

>> Odvajaju djecu od majki i trpaju ih u logore. Što se to dogodilo s Amerikom?

>> Trump napokon popustio, više neće oduzimati djecu roditeljima na granici

Naprotiv, u SAD-u se trenutno nalazi 13 tisuća zatočene djece migranata, najviše ikad. Broj se od početka godine povećao pet puta.

A na stotine ove djece vlasti sada autobusima šalju iz starateljskih domova i skloništa, od Kansasa do New Yorka, u veliki šatorski logor na granici s Meksikom u zapadnom Teksasu. I to usred noći.

Prevoze ih usred noći da ne bi pokušali pobjeći

Preseljenje se obavlja kasno u noći jer je tada manje vjerojatno da će djeca pokušati pobjeći. Iz istog razloga, djeci se tek neposredno prije seljenja kaže da će biti premještena, otkrili su državni službenici pod uvjetom anonimnosti za The New York Times. 

Kamp Tornillo, u blizini El Pasa, opisuje se kao "instant-grad" koji je podignut u lipnju ove godine. Tada je imao kapacitet za samo 400 djece. Taj je broj kasnije tijekom ljeta podignut na 1200, a onda u rujnu na čak 3800, javlja Texas Monthly. Štoviše, šatorski grad ostat će otvoren najmanje do kraja godine.

Dok su živjela u privatnim starateljskim domovima ili u državnim skloništima, djeca koja su na granici zatečena bez roditelja ili razdvojena od njih imala su obrazovanje i redovite posjete odvjetnika zaduženih za njihove slučajeve. Spavala su po dvoje ili troje u sobi.

U Tornillu, Teksas sada žive u velikim šatorima, klimatiziranima zbog pustinjske vrućine. Spavaju u sobama u grupama po 20 u krevetima na kat. Imaju rekreaciju i sanitarne čvorove, ali u ovom kampu nema škole - djeca dobivaju radne bilježnice koje nemaju obavezu ispuniti. Pristup pravnoj pomoći je vrlo ograničen.

Za američko ministarstvo ovo je "uobičajeno"

Glavni razlog za ovo kontroverzno preseljenje je činjenica da se prosječno vrijeme koje dijete, koje je ilegalno ušlo u SAD, provede pod državnim nadzorom povećalo s 34 dana na 59, prema podacima američkog Ministarstava zdravlja i ljudske skrbi. 

Zbog toga je došlo do popunjenosti kapaciteta u skloništima, što vlasti rješavaju preseljenjem u šatore u pustinji. Već je 1600 ljudi preseljeno na ovaj način. U Teksas se ne šalju novopridošla djeca s granice, nego ona koja su već smještena diljem zemlje, i to uglavnom starija djeca, od 13 do 17 godina.

"Uobičajeno je koristiti skloništa kao što se radilo u vojnim bazama u prošlosti, a namjera je koristiti ove privremene ustanove samo dok budu potrebne", komentirala je Evelyn Stauffer, glasnogovornica Ministarstva.

Djeca bi u šatorskom naselju mogla ostati mjesecima 

"Broj obitelji i strane djece bez pratnje koja su privedena simptom je većeg problema, slomljenog imigracijskog sustava. Njihova dob i opasno putovanje na koje kreću čine djecu bez pratnje podložnima krijumčarenju ljudi, zlostavljanju i iskorištavanju. Zbog toga se Ministarstvo pridružuje predsjedniku (Trumpu) u pozivu Kongresu da reformira slomljeni sustav", dodala je glasnogovornica.

Međutim, iako je 2500 djece koja su odvojena od roditelja samo manji dio ukupnog broja djece ilegalnih migranata pod nadzorom američkih vlasti, nema sumnje da je politika razdvajanja od roditelja pogoršala krizu. A djeca koja sad borave u šatorima mogla bi tamo ostati mjesecima, dok ih se ne vrati roditeljima ili ne dobiju trajne skrbnike.

 

Pročitajte više