Trump napokon popustio, više neće oduzimati djecu roditeljima na granici

Trump napokon popustio, više neće oduzimati djecu roditeljima na granici
Screenshot: Fox News

AMERIČKI predsjednik Donald Trump popustio je sve snažnijem pritisku javnosti i potpisao izvršnu uredbu kojom jamči da će se "obitelji održati na okupu", što znači i kraj prakse odvajanja djece od roditelja pri hvatanju ilegalnih imigranata na granici.

>> Objavljene snimke koje su šokirale Ameriku: Djeca odvojena od roditelja plaču u kavezima

>> Odvajaju djecu od majki i trpaju ih u logore. Što se to dogodilo s Amerikom?

Predsjednik je ranije u tijeku dana pozvao svoje republikanske kolege u Kongresu i Senatu da donesu zakon kojim bi se takva praksa okončala - iako je sve dosad za takvu politiku krivio oporbene demokrate i zakone koje su, kako je tvrdio, oni donijeli.

 

 

"Ovdje se radi o držanju obitelji na okupu. Ne volim vidjeti obitelji koje su razdvojene", rekao je Trump na javnoj ceremoniji potpisivanja nove uredbe, ali i dodao da će njegova administracija nastaviti "politiku nulte tolerancije" prema ilegalnim imigrantima.

Prilikom potpisivanja uz Trumpa su bili prisutni potpredsjednik Mike Pence i ministrica domovinske sigurnosti Kirstjen Nielsen, koja je prethodno branila imigracijsku politiku i tvrdila da ne postoji politika razdvajanja roditelja od djece na granici.

Trump, kao i Nielsen i ministar pravosuđa Jeff Sessions, inzistirao je da jednostavno provodi zakon u potpunosti i da to znači da se djeca "moraju oduzeti" roditeljima prilikom privođenja, budući da se djecu ne može poslati u zatvor kao što se čini s odraslim ilegalnim imigrantima.

No potpisujući novu uredbu Trump je zapravo priznao da su kritičari koji su tvrdili da on može okončati ovu okrutnu i mučnu situaciju u pravu, piše Anthony Zurcher za BBC. 

>> Američka voditeljica rasplakala se zbog "skloništa" za migrantske bebe

>> Trumpov čovjek o curici s Downom koja je odvojena od majke: "Kme, kme"

Melania i Ivanka ga nagovorile?

Američki predsjednik rekao je kako njegova supruga Melania i kći Ivanka "imaju snažne osjećaje" o ovoj temi. "Mislim da bi svatko tko ima srce imao snažne osjećaje", dodao je.

Mediji su i ranije objavili kako Ivanka i Melania Trump posljednjih dana vrše pritisak na njega kako bi prekinuo kontroverznu praksu, a Melania je i javno poručila da "mrzi vidjeti djecu razdvojenu od roditelja", pridruživši se tako kritikama bivših prvih dama Laure Bush i Michelle Obame.  

Kako bi otklonio neželjeni učinak svoje nulte stope tolerancije prema ilegalnoj imigraciji, predsjednik Trump je potpisao izvršnu uredbu kojom se jamči da se obitelji koje prijeđu južnu američku granicu neće razdvajati.

"Radi se o tome da obitelji ostaju zajedno, a istodobno će se osigurati da imamo vrlo moćnu, vrlo snažnu granicu", rekao je Trump novinarima dok je potpisivao uredbu.

Uredbom se obiteljima s djecom daje prednost pri rješavanju zahtjeva za useljenje u SAD, ali ta uredba neće dokinuti nultu stopu tolerancije prema ilegalnoj imigraciji, objasnio je ranije dužnosnik Trumpove administracije, kako prenosi agencija Reuters. 

Val kritika, uključujući i one velikih aviokompanija kojima su se djeca navodno prevozila

Trump je uredbu donio pod pritiskom vala kritika u domovini i inozemstvu zbog razdvajanja djece ilegalnih migranata od roditelja, a od takve prakse distancirale su se i dvije američke aviokompanije American Airlines i United Airlines.

"U Unitedu smo uznemireni medijskim izvješćima da su komercijalne aviokompanije korištene za prijevoz djece migranata odvojenih od roditelja prema novoj politici o imigraciji. Istragom (...) nismo našli da su se ta djeca prevozila zrakoplovima Uniteda", napisao je Oscar Munoz, generalni direktor Uniteda.

Slično je reagirala i tvrtka American Airlines. 

"Ne želimo ni u čemu biti povezani s politikom razdvajanja obitelji, a još manje da iz toga profitiramo", priopćio je American Airlines.

Više od 2300 djece migranata odvojeno od prošlog mjeseca

Otkad je početkom svibnja predsjednik Trump obznanio "nultu toleranciju" vlade na ilegalnu imigraciju, više od 2300 djece i mladih migranata odvojeno je od svojih obitelji nakon njihova uhićenja na granici. Većina njih bježi pred sukobima u Srednjoj Americi.

U srijedu je nastupio obrat te je predsjednik obznanio da želi ''da obitelji budu zajedno" i najavio da će ''uskoro potpisati nešto" te izrazio nadu da će se nakon toga donijeti zakon.

Vođa republikanaca u Zastupničkom domu Paul Ryan najavio je da će u četvrtak staviti na glasanje zakon o rješavanju statusa tih mladih koji ne posjeduju osobne isprave.

Sjedinjene Države su lani s 330.000 zahtjeva opet bile prva zemlja OECD-a (Organizacija za gospodarsku suradnju i za razvoj) po broju zahtjeva za azil, ispred Njemačke, priopćila je u srijedu ta organizacija.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara