Odvajaju djecu od majki i trpaju ih u logore. Što se to dogodilo s Amerikom?

Odvajaju djecu od majki i trpaju ih u logore. Što se to dogodilo s Amerikom?
Foto: EPA

TISUĆE djece nasilno su razdvojene od svojih roditelja, uključujući i malenu djecu koja još piju majčino mlijeko. Nekima od roditelja granični policajci čak lažu da djecu vode na tuširanje, kao što su nacisti obmanjivali židovske zatvorenike prije odvođenja u komore s plinom. Djecu se trpa u kaveze, šatore u pustinji ili u napuštene zgrade Walmarta. Kako se ovo događa u Americi 2018. godine?

>> Laura Bush o razdvajanju djece imigranata: "Ti prizori jezivo podsjećaju na američke logore"

>> Amerika odvaja djecu imigranata od roditelja i drži ih zatvorenu. Na zrak smiju 2 sata dnevno

>> Pogledajte obračun novinara CNN-a i Trumpove glasnogovornice: "Imate li imalo empatije?"

Ako pitate američkog predsjednika Donalda Trumpa, reći će da su za sve krivi demokrati i da je jeziva nova praksa odvajanja djece ilegalnih migranata od roditelja na granici posljedica njihovog zakona. Njegova administracija se opravdava da slanjem roditelja u zatvor, zbog čega njihova djeca završavaju sama u raznoraznim prihvatnim centrima, samo provodi zakon. Ministar pravosuđa Jeff Sessions se čak, braneći naizgled neobranjivo, pozvao na - Bibliju. "Osobe koje krše zakon naše nacije bit će tužene. Citirao bih vam apostola Pavla i njegovu jasnu i mudru zapovijed Rimljanima: Poštujte zakone vlasti jer ih je Bog odredio da održavaju red", rekao je novinarima Sessions.

Trump krivnju svaljuje na demokrate, ali ovo je njegova odluka

Ali i jedno i drugo su eklatantne i lako provjerljive laži - kako su mnogi američki mediji već upozorili, ne postoji zakon prema kojem se migrante mora slati u zatvor za ono što se najčešće tretira kao prekršaj - ilegalni prelazak granice - i razdvajati ih od njihove djece s kojom su ušli u zemlju. Prava je istina, što je Trump naknadno implicitno priznao, da Trump pokušava iskoristiti ovaj zaista okrutan tretman migranata kao sredstvo kojim bi ucijenio demokrate i natjerao ih da odobre golema financijska sredstva za njegov zid preko cijele granice.

"Demokrati bi se trebali naći sa svojim republikanskim parnjacima i dogovoriti nešto za sigurnost granice. Ne čekajte do nakon izbora jer ćete izgubiti", poručio im je Trump u jednom tweetu, a u drugom je dodao: "Zašto nam demokrati ne daju glasove da popravimo najgore imigracijske zakone na svijetu? Gdje je protest zbog ubojstava i kriminala koji uzrokuju bande i nasilnici, uključujući MS-13, koji dolaze u našu zemlju ilegalno?"

 

Optužuje roditelje migrante da su kriminalci koji iskorištavaju djecu

Iako je Trump prije nekoliko godina na pitanje novinara odgovorio da "mrzi vidjeti odvajanje roditelja i djece", ali da su "demokrati nametnuli taj zakon našoj naciji", danas je na Twitteru otišao toliko daleko da je imigrante koje njegova administracija odvaja od djece optužio da su zapravo kriminalci koji koriste djecu za ilegalni ulazak u zemlju. "Djecu koriste neki od najgorih kriminalaca na svijetu kao način da uđu u našu zemlju. Je li itko pogledao kakav se kriminal događa južno od granice? To je povijesni kriminal, a neke od tih zemalja su najopasnija mjesta na svijetu. To se neće dogoditi u SAD-u."

 

 

Dakle, američki predsjednik, koji djecu migranata odvojenu od roditelja praktički koristi kao sredstvo za ucjenu oporbe, optužuje tu istu oporbu da je kriva jer ga je, tobože, natjerala na takve drastične mjere, a te iste roditelje da su u biti opasni kriminalci i prevaranti. Čak i od nekoga tko svojim izjavama i postupcima skandale izaziva na tjednoj bazi, ovakav cinizam i bezobzirnost izazivaju nevjericu. No to je, nažalost, samo logična konzekvenca njegove politike, čiji smjer je jasno naznačio svojim govorom pri proglašenju kandidature za predsjednika 2015., kad je optužio Meksiko da "šalje" kriminalce, dilere i silovatelje preko granice u SAD.

Kardinal Dolan: To se protivi ljudskom dostojanstvu

No čini se da je Trump ovog puta prešao granicu čak i za neke od njegovih dosadašnjih saveznika, dok politički protivnici zaista ne biraju riječi pri reakciji na ovakvu praksu "zaštite granice". Kardinal Timothy Dolan, koji je održao molitvu na Trumpovoj inauguraciji, nazvao ju je nepravednom i neameričkom u intervjuu za CNN. "Ako žele uzeti bebu iz ruku majke i odvojiti njih dvoje, to je pogrešno. Ne zanima me gdje ste, u koje vrijeme i u kojim okolnostima, to se jednostavno protivi - ne morate pročitati Bibliju za to - to se protivi ljudskom dostojanstvu. To se protivi onome što je najsvetije u ljudskoj osobi", rekao je Dolan.

Politiku Trumpove administracije oštro je kritizirala i bivša Prva dama Laura Bush: "Naša zemlja ne bi se trebala baviti skladištenjem djece u prenamijenjenim supermarketima ili planiranjem da ih se smjesti u šatorska naselja u pustinji kod El Pasa. Ti prizori jezivo podsjećaju na američke logore za internaciju u kojima su bili zatočeni američki Japanci u 2. svjetskom ratu, a sada se smatraju jednom od najsramotnijih epizoda u američkoj povijesti", napisala je u kolumni za The Washington Post. Trumpa je neizravno kritizirala i njegova supruga Melania, koja je preko glasnogovornice poručila da "mrzi vidjeti djecu odvojenu od obitelji i nada se da će se obje strane složiti i postići uspješnu imigracijsku reformu".

 

Demokrati koji su posjetili prihvatni centar za migrante pored teksaškog graničnog grada McAllen - senatori Jeff Merkley i Chris Van Hollen te kongresnik Peter Welch - opisali su potresan prizor koji su tamo zatekli. "Moj posjet centru za procesiranje McAllen bio je potresno iskustvo. Djeca su bila u kavezima. Ljudi su bili izbezumljeni. Djecu su čupali roditeljima iz ruku. Potpuno je nesavjesno to što ih tretiramo na ovaj način", napisao je Merkley na Twitteru prije desetak dana. Van Hollen je ovaj centar, službeno nazvan Ursula, opisao kao "štenaru", upravo onako kako ga i zatočeni migranti iz Latinske Amerike nazivaju na španjolskom - La Perrera - zbog kaveza u koje se djeca stavljaju. Welch je izjavio da centar nije "ništa manje od zatvora".

 

 

 

Djecu se odvaja od roditelja pod izlikom da ih treba tuširati

U Ursuli, ili La Perreri, više od 1100 ilegalnih imigranata čeka da ih pravosudni sustav procesira, a podijeljeni su u tri kategorije: djeca bez pratnje, odrasli samci i roditelji s djecom, izvještava BBC. Nekih stotinjak kilometara dalje, u gradiću Brownsville, u bivšem supermarketu Walmart drži se oko 1500 dječaka koji su odvojeni od roditelja.

Anne Chandler, ravnateljica neprofitnog centra za migrantsku djecu Tahirih Justice Centre, upozorila je da je čula svjedočanstva o oduzimanju malene djece koja još doje ili pod izlikom da se djecu treba okupati. "Razgovarala sam s jednom majkom koja je rekla 'nemojte mi oduzeti dijete' i dijete je počelo vrištati i povraćati i plakati histerično, i pitala je policajce: 'Mogu li barem dobiti pet minuta da je utješim?' Oni su rekli ne", prepričala je za lokalne novine.

Kako izvještava Associated Press, samo od 19. travnja do kraja svibnja, otkad je na snagu stupila ova nova imigracijska politika "nulte tolerancije", američke vlasti prisilno su oduzele roditeljima 1995 djece - u prosjeku 46 dnevno. Taj broj i dalje svakodnevno raste, i nastavit će rasti dok Trump ne popusti zahtjevima da se okrutna praksa prekine, ili dok demokrati ne popuste njegovom zahtjevu da Kongres financira njegov megalomanski i kontroverzni projekt graničnog zida koji bi u teoriji trebao zaustaviti ilegalnu imigraciju. Dotad, migrantska djeca, ali i moralni integritet SAD-a, talac su Trumpovih makijavelističkih spletki.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara