Američki analitičari: Izvješća da Rusi žele raznijeti nuklearku vjerojatno su lažna

Foto: EPA

AMERIČKI Institut za proučavanje rata (ISW) priopćio je da su "zapadni i ukrajinski mediji objavili vjerojatno lažirano izvješće o ruskom generalu koji prijeti uništenjem najvećeg europskog nuklearnog postrojenja".

Dodaje da rusko ministarstvo obrane tvrdi da je izvješće lažno i da je general u pitanju, Valerij Vasiljev, bio je u Uzbekistanu u vrijeme kada je navodno održao govor u Zaporožji.

"Bez obzira na podrijetlo izvorne objave, radi se o nepouzdanom izvješću. Neizravno je i ne citira službeni izvor objavljen na bilo kojoj službenoj stranici ruske vlade", navodi ISW.

 

"Kao što znate, minirali smo sve važne objekte nuklearne elektrane Zaporižja"

Podsjetimo, ukrajinska državna nuklearna agencija Energoatom navela je jučer da Rusija "otvoreno ucjenjuje cijeli svijet" prijetnjom da će dići u zrak nuklearnu elektranu Zaporižja. Vlasti te zemlje tvrde da su ruske trupe na energetske jedinice nuklearke postavile eksploziv.

Agencija je citirala generala Valerija Vasiljeva, čelnika ruskih nuklearnih, kemijskih i bioloških obrambenih snaga, koji je rekao da će "tamo biti ili ruska zemlja ili spaljena pustinja".

"Kao što znate, minirali smo sve važne objekte nuklearne elektrane Zaporižja. I to ne skrivamo od neprijatelja. Upozorili smo ih. Neprijatelj zna da će elektrana biti ili ruska ili ničija. Spremni smo na posljedice ovog koraka. I vi, borci, morate shvatiti da drugog puta nema. Ako dođe najteža naredba, moramo je časno izvršiti!", navodno je kazao Vasiljev.

Pročitajte više