Uhićen ukrajinski ministar

Foto: EPA

Ukrajinska antikorupcijska tijela uhitila su danas ministra poljoprivrede Mikolu Solskog. Sud je ministru odredio preventivnu mjeru u obliku pritvora u trajanju od 60 dana, do 24. lipnja. Ipak, Solski će biti pušten iz pritvora ako plati jamčevinu od 75.7 milijuna grivnji (oko 1.7 milijuna eura). 

Tužiteljstvo je tražilo određivanje pritvora zbog opasnosti od ometanja istrage, utjecaja na svjedoke i bijega. Istaknuli su kako je Solski više puta prelazio granicu tijekom trajanja izvanrednog stanja. 

Odvjetnik je odgovorio kako je Solski prelazio granicu zbog službenih putovanja, osim u jednom slučaju, kad je išao na dogovoreni dopust. Pozvao se i na činjenicu da Solski kao dužnosnik može putovati u inozemstvo samo uz suglasnost premijera. Naveo je i kako nema dokaza da bi Solski mogao ometati istragu ili utjecati na svjedoke.

Poriče optužbe

Solski je jučer ponudio ostavku nakon što je osumnjičen za umiješanost u nezakonito stjecanje državnog zemljišta. Tužitelji tvrde da je uhvaćen u posjedu državnog zemljišta vrijednog 291 milijun grivnji te da je pokušao doći do još jednog zemljišta vrijednog 190 milijuna grivnji. 

Solski poriče optužbe za koje tužitelji kažu da se odnose na događaje od 2017. do 2021., prije nego što je postao ministar poljoprivrede u ožujku 2022. Inače, Solski je jedan od najbogatijih dužnosnika u administraciji predsjednika Volodimira Zelenskog. 

Ako plati jamčevinu, vlastima će morati predati jamčevinu te neće smjeti razgovarati s drugim osumnjičenicima i svjedocima u slučaju.

Pročitajte više