Američki državni odvjetnik o razdvajanju djece imigranata: "Mi samo provodimo zakon"

Foto: EPA

AMERIČKI državni odvjetnik Jeff Sessions odbacio je navode da su centri u kojima SAD djecu migranata drži odvojenu od roditelja slični nacističkim koncentracijskim logorima.

>>Objavljene snimke koje su šokirale Ameriku: Djeca odvojena od roditelja plaču u kavezima

>>Laura Bush o razdvajanju djece imigranata: "Ti prizori jezivo podsjećaju na američke logore"

Podsjetimo, američki istraživački medij ProPublica objavio je jučer snimke koje su se brzinom munje proširile internetom.

ProPublica je objavila audiosnimke djece u dobi od četiri do deset godina koja plaču i zazivaju svoje roditelje i rodbinu, a nedavno su se pojavile i snimke djece koja su zatvorena u prostoru ograđenom žičanom ogradom u Teksasu.

Tu situaciju za Fox News komentirao je Jeff Sessions koji je rekao kako se radi samo o očuvanju sigurnosti granice. Kako javlja BBC, američki službenici za imigraciju objavili su kako je 234 djece odvojeno od njihovih roditelja od 5. svibnja do 9. lipnja.

"Mi samo provodimo zakon"

Sessions je tim povodom razgovarao s reporterima Fox Newsa koji su tražili da prokomentira tweet bivšeg direktora CIA-e Michaela Haydena u kojemu je Hayden povezao koncentracijski logor u Auschwitzu s odvajanjem nedokumentiranih migrantskih obitelji pri ulasku u SAD.

"Pa, to je zaista pretjerivanje, naravno", rekao je Sessions. "U nacističkoj Njemačkoj, oni su sprječavali Židove da odu iz zemlje", rekao je.

"U osnovi, mi samo provodimo zakon. Nadamo se da će ljudi shvatiti poruku i da neće preko granice pokušati prelaziti nezakonitim putem", dodao je govoreći o politici nulte tolerancije prema migrantima.

Kako prenosi BBC, voditeljica Fox Newsa Laura Ingraham poručila je kako su centri u kojima su djeca odvojena od roditelja "zapravo ljetni kampovi" za djecu migrante.

Predsjednik SAD-a Donald Trump tvitao je danas kako imigranti "prijete da nahrle i opustoše" SAD, što je izjava koja je naišla na brojne kritike.

Što je točno politika nulte tolerancije?

Politika nulte tolerancije koju je Trumpova administracija uvela u svibnju znači da svi imigranti koji prelaze granicu, uključujući i one koji to rade prvi put, bivaju kazneno optuženi i privedeni u zatvor u kojemu čekaju suđenje.

Djeca migranata ne idu u zatvor s roditeljima nego ih se drži u otvorenim centrima koje vode američka ministarstva.

Praksa prije Trumpove administracije bila je da nedokumentirani migranti koji prvi put budu uhvaćeni u prelasku granice dobiju poziv za sud. Trumpova administracija tvrdi kako to nije imalo smisla jer se brojni migranti nisu pojavljivali pred sudom.

Pročitajte više