Američki dužnosnik: Nije pravi trenutak da Njemačka postane stalna članica Vijeća sigurnosti

SADA nije "pravi trenutak" da se Njemačkoj da stalno mjesto u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda koje je Berlin više puta tražio, izjavio je neimenovani dužnosnik američke vlade u razgovoru za Financial Times Deutschland od petka.

"Sada za Njemačku nije pravi trenutak da traži stalno članstvo", kazao je taj dužnosnik koji nije želio biti imenovan, ne odbacujući mogućnost kasnije rasprave o njemačkom zahtjevu.

"A kada? To je teško reći. Vidjet ćemo", izjavio je za dnevni list koji se bavi gospodarskim temama.

Njemačka koja je nestalna članica Vijeća od siječnja 2003. i bit će to do konca 2004., želi dobiti stalno članstvo u sklopu reforme UN-a. Šef njemačke diplomacije Joschka Fischer vodi bitku za tu stvar koju sustavno zagovara tijekom svojih putovanja u inozemstvo.

Fischer, koji se nalazi na turneji po azijskim zemljama, u srijedu je u New Delhiju ponovio njemački zahtjev. "Njemačka i Indija misle da su prirodni kandidati za stalno mjesto u proširenom Vijeću sigurnosti", kazao je Fischer.

UN se uključio u raspravu o reformi kojom će se ta organizacija prilagoditi geopolitičkoj stvarnosti XXI. stoljeća.

Koncem ožujka njemački časopis Der Spiegel ustvrdio je da Washington ne želi mijenjati sastav Vijeća sigurnosti nastao na temelju odnosa snaga nakon Drugog svjetskog rata, kojega su stalne članice SAD, Rusija, Kina, Francuska i Velika Britanija.

(Hina) xvrad ydv

Pročitajte više