Američki general: Pred Ukrajincima je vrlo težak zadatak

Foto: EPA

NAČELNIK Združenog stožera američkih oružanih snaga Mark Milley rekao je u intervjuu za Defense One da Ukrajina vjerojatno neće ove godine protjerati sve ruske snage sa svog teritorija. Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski je više puta ponovio da je cilj Ukrajine u potpunosti osloboditi teritorij. 

"Zelenski je javno izjavio mnogo puta da je cilj Ukrajine izbaciti sve Ruse iz Ukrajine. A to je značajan vojni zadatak. Vrlo, vrlo težak vojni zadatak. Gledate u nekoliko stotina tisuća Rusa koji su još uvijek u Ukrajini pod ruskom okupacijom", kazao je Milley, prenosi Kyiv Independent

"To je vrlo težak zadatak"

Unatoč tome što ni Ukrajina ni Rusija nisu pokazivale znakove da žele pregovarati, Milley je za Financial Times 16. veljače rekao da je vjerojatno da će rat završiti za pregovaračkim stolom. To nije bio prvi put da je Milley rekao da će rat završiti pregovorima.

U studenom 2022. izazvao je bijes ukrajinskih dužnosnika kada je rekao da bi Ukrajinci trebali iskoristiti ruske gubitke kako bi pregovarali o mirovnom rješenju. Kasnije je pojasnio svoje izjave, dodavši da je "na Ukrajini da odluči kako ili kada i hoće li pregovarati s Rusima".

"Ne kažem da se to ne može učiniti. Samo kažem da je to vrlo težak zadatak", istaknuo je Milley, govoreći o izgledima Ukrajine za pobjedu. 

Pročitajte više