Američki Hrvat u Vijetnamu traga za davno izgubljenim nećakom

JOSEPH SKALAMERA već godinama živi u američkoj saveznoj državi Florida. Ali i dalje se sjeća svojih hrvatskih korijena; njegovi roditelji u SAD su došli iz Mošćeničke Drage na Krku. U poznim godinama života Skalamera je suočen s nesvakidašnjom zadaćom - potragom za davno izgubljenim nećakom. I to ni manje ni više nego u Vijetnamu!

Skalamerin nećak danas ima 43 godine

"Služio sam u Vijetnamu od 1966. do 1968. godine, uglavnom na transportu. Bio sam veza s trupama na prvoj liniji. Moj brat Anthony također je bio u ratu, bio je civil koji je radio za američku vladu. Prije nego što je umro otkrio mi je da je 1967. godine u Vijetnamu dobio sina. I zamolio me da ga pronađem", ispričao je Skalamera za Croatian Times.

Anthony Skalamera preminuo je 2006. godine. Ali ne prije nego što je bratu otkrio tajnu koju je čuvao desetljećima i zatražio od njega da pronađe svog nećaka. Ukoliko je Anthonyjev sin i dalje živ, danas će imati 43 godine. Josephova potraga traje već nekoliko godina, ali zasad nije dala rezultate. Barem ne onakve koji su se očekivali.

"Vidio sam da se happy end može ostvariti"

Naime, dok je tražio svog nećaka u Vijetnamu, Skalamera je upoznao danskog aktivista Briana Hjota, osnivača internetske stranice "Father - Founded", čija je svrha upravo ujediniti američko-vijetnamske obitelji. "Brian me zamolio da mu pomognem ujediniti druge obitelji koje su rastavljene nakon rata. Nedavno sam tako imao čast i blagoslov da pronađem američkog oca jedne vijetnamske žene. On živi u Oregonu, a ona je sad u Arizoni i čuju se svaki drugi dan", kaže Skalamera.

"Sretan sam što sam imao šansu nekome pomoći, što sam sudjelovao u njihovom ponovnom susretu. Na početku su bili oprezni, mislili su da sam možda nekakav varalica. Ali vrlo brzo je stigao happy end, kao u Hollywoodu, samo bolje zato što je ovo stvarna priča", kaže Skalamera. To mu je, tvrdi, samo dalo novi impuls u potrazi za davno izgubljenim nećakom: "Nastavit ću ga tražiti jer sam vidio da se sretni završeci mogu ostvariti".

Pročitajte više