Američki Hrvati u Seattleu obilježili Dan hrvatske neovisnost

AMERIČKI Hrvati obilježili su Dan neovisnosti Republike Hrvatske u nedjelju u Seattleu na pacifičkoj obali Sjedinjenih Država.

Hrvatski počasni konzul u saveznoj državi Washington Frank Brozovich priredio je gala večeru kojoj su, uz 250 američkih Hrvata, prisustvovali hrvatski veleposlanik u SAD-u Ivan Grdešić, zamjenik guvernera države Washington Brad Owen, zastupnik u Zastupničkom domu američkog Kongresa Jim McDermott i Frank Chopp, američki Hrvat i predsjednik Zastupničkog doma parlamenta države Washington.

U državi Washington živi oko 50.000 Hrvata.

Hrvatska 8. listopada obilježava Dan neovisnosti u znak sjećanja na taj dan 1991. godine, kada je Sabor usvojio jednoglasnu odluku o prekidu državnopravnih veza s bivšom socijalističkom Jugoslavijom.

Obraćajući se nazočnima, Grdešić je naglasio značaj predstojećih četvrtih demokratskih izbora u neovisnoj Hrvatskoj, koji će, rekao je, biti znak stabilnosti demokratskih institucija, neovisno o pobjedniku izbora.

Tijekom posjeta američkom sjeverozapadu, Grdešić će u ponedjeljak razgovarati s Bradom Owenom o mogućnostima za poslovni angažman tvrtki iz države Washington u Hrvatskoj.

Pročitajte više