Američki Kongres dobio izvješće koje optužuje Annana

AMERIČKI Kongres dobio je dokumente koji bi mogli pružiti optužujuće informacije o ulozi glavnog tajnika Ujedinjenih naroda Kofija Annana u skandalu iračkog programa naftazahranu, izvijestila je u četvrtak američka televizija Fox News.

"Kofi Annan će biti veoma zabrinut čovjek", javio je Fox News ocjenjujući u ekskluzivnom izvješću najnoviji razvoj događaja u skandalu nafta-za-hranu "dramatičnom novom fazom".

Fox News je izvijestio da je Robert Parton, bivši istražitelj koji se bavio Annanovom ulogom u skandalu, predao kongresnim istražiteljima svoje nalaze.

Parton je izručio Kongresu nekoliko kutija dokumenata nakon što mu je jedan od kongresnih odbora koji istražuje skandal uručio subpoenu.

Parton je prošloga mjeseca dao ostavku na članstvo u UN-ovom internom istražnom povjerenstvu za navodnu korupciju u programu nafta-za-hranu koje vodi Paul Volcker, smatrajući da je Volcker bio previše blag prema Annanu.

Predani materijal sadrži rezultate Partonove istrage o Annanovoj ulozi u istrazi o tome što se dogodilo s milijardama dolara koji su nestali iz devetogodišnjeg humanitarnog programa za Irak.

Fox je javio, pozivajući se na neimenovane izvore, kako se vjeruje da su dokumenti štetni za Annana jer pokazuju nedosljednosti u onome što je glavni tajnik UN-a rekao o sukobu interesa glede njegova sina Koja Annana i švicarske tvrtke Cotecna koja je dobila jedan od najunosnijih ugovora u programu nafta-za-hranu.

Krajem ožujka Volckerovo je povjerenstvo, koje je imenovao sam Annan, oslobodilo krivnje glavnog tajnika za umiješanost u dodjeljivanje ugovora u programu nafta-za-hranu, ali je reklo da je Annan propustio temeljito istražiti ulogu svog sina Koja u skandalu.

Kojo Annan je, međutim, prikrio svoje odnose sa tvrtkom Cotecna koja je dobila ugovor u programu, navelo je Volckerovo izvješće.


Pročitajte više