Za širenje bakterije E.coli vjerojatno je krivo stajsko gnojivo

ZA ŠIRENJE bakterije Escherichije coli najvjerojatnije je krivo stajsko gnojivo. Zaključak je to do kojeg su zajedničkom analizom došli znanstvenici iz Njemačke i Kine. Radi se o najlogičnijem rješenju zagonetke koja već nekoliko dana muči epidemiologe, kaže dr. Rowlad Cobbold sa australskog Sveučilišta u Queenslandu.

Cobbold ističe da se E.coli najčešće razvija u želucima stoke, nakon čega nastavlja biti prisutna u gnojivu koje se koristi pri uzgoju povrća, koje je odgovorno za širenje zaraze. Za sada nije poznato koje je povrće (ni iz koje države) u Njemačku stiglo zaraženo bakterijom E.coli, ali Cobbold vjeruje da će za nekoliko dana i to biti ustanovljeno.

"Krastavci ili koje već povrće je zaraženo istraživače dovesti do originalnog izvora zaraze, farme na kojoj je uzgajano. Nakon čega će se preko gnojiva pronaći stado u kojem se ova sorta bakterije razvila", objašnjava Cobbold, te objašnjava da će nakon toga biti puno lakše razviti efikasan način liječenja.

Američki liječnik napao europske kolege: Neodgovorni ste, ovo nije nikakva mutirana superbakterija!

"Bakterije stalno mutiraju", tvrdi američki epidemiolog dr. Timothy Jones iz Federalne agencije za sigurnost hrane i lijekova, koji je jučerašnje izjave pojedinih europskih znanstvenika o širenju bakterije E.coli nazvao "neodgovornima". Podsjećamo, jučer se u medijima pojavila informacija kako znanstvenici zapravo nemaju pojma s čime se suočavaju jer tip bakterije zbog koje je u Njemačkoj već umrlo 18 osoba do sada nije bio poznat.

No, dr. Jones ističe kako se radi o pojavi koja uopće nije neuobičajena. Štoviše, čak dodaje kako vjerojatno nije ni točna informacija da ovaj tip Escherichije coli do sada nije viđen, te se poziva na sličan slučaj koji je 2006. godine zabilježen u Južnoj Koreji.

"Europljani su spori"

Svoje europske kolege Jones je prozvao zbog nepotrebnog širenja panike, kazavši kako termini poput "smrtonosna mutirana superbakterija" ne oslikavaju realnu sliku stvari. "U svakom slučaju se radi o rijetkom tipu bakterije", kaže Jones, te upozorava kako europski znanstvenici na krivom mjestu tragaju za izvorom zaraze.

Do sada se, podsjećamo, nagađalo da se bakterija proširila preko neke vrste povrća, krastavaca rajčice ili zelene salate, ali nitko nije pokušao objasniti na koji je način povrće kontaminirano. "Europski sustav za analizu zaraze koja se širi kroz hranu vjerojatno je sporiji od američkog sustava, pa izvor vjerojatno neće biti poznat još nekoliko dana, možda i duže", tvrdi Jones u izjavi za NBC.

U Americi troje zaraženih

Amerikanci su se za širenje opasne bakterije zainteresirali nakon što su simptomi zaraze E.coli pronađeni i kod troje njihovih državljana, koji su nedavno boravili u Njemačkoj. Jones tvrdi da za paniku nema mjesta jer mali broj slučajeva sigurno neće "uvesti" bakteriju na teritorij SAD-a i učiniti je stalnom opasnošću za zdravlje građana.

"Jedini način na koji bi se ova bakterija mogla proširiti u SAD-u bio bi da se proširi u svom prirodnom rezervoaru, unutar svog prirodnog staništa. Ako se to ne dogodi, nije vjerojatno da će se uloviti", kaže Jones, te naglašava kako je najbolji način da se zaraza spriječi posvećivanje dodatne pozornosti higijeni ruku i pripremanju hrane.

Pročitajte više