Američki naftni div kupuje konkurenta za 33 milijarde dolara

Foto: EPA

AMERIČKI naftni div Chevron danas je najavio kupnju manjeg konkurenta Anadarko Petroleuma za 33 milijarde dolara kako bi ojačao nazočnost u permskom bazenu i poslovanje s ukapljenim prirodnim plinom (LNG).

65 dolara po dionici

Chevron će kupiti Andarko po cijeni od 65 dolara po dionici, 39 posto višoj no što je bila u vrijeme jučerašnjeg zatvaranja burzi.

"Kombinacija Anadarkove visokokvalitetne imovine i našeg poboljšanog portfelja ojačat će našu vodeću poziciju u permskom bazenu, nadovezuje se na naše kapacitete u Meksičkom zaljevu i proširit će naše poslovanje s ukapljenim prirodnim plinom", izjavio je glavni izvršni direktor Chevrona Michael Wirth.

Spajanje dvije kompanije bit će najveće u energetskom sektoru od Royal Dutch Shellove kupnje BG Groupa 2016. godine, ističe Reuters.

Cijene nafte ove godine rastu i Chevron i Exxon Mobil udvostručili su ulaganja u američkom permskom bazenu, koji spada među vodeće centre proizvodnje nafte iz škriljca.

Proizvođači u permskom bazenu proizvode oko četiri milijuna barela dnevno a u londonskoj tvrtki IHS Markit očekuju da će do 2023. porasti na 5,4 milijuna barela dnevno. Trenutno među članicama Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) više proizvodi samo Saudijska Arabija.

Prošlog su mjeseca iz Chevrona objavili da bi proizvodnja nafte iz škriljca u permskom bazenu do kraja iduće godine trebala dosegnuti 600 tisuća barela dnevno.

Pročitajte više