Američki nosač aviona iznenada isplovio iz Splita, dobio obavijest o plavoj zastavi

Foto: Milan Sabic/PIXSELL

AMERIČKI nuklearni nosač aviona USS Harry S. Truman isplovio je sinoć iznenada iz Splita. Trebao je isploviti danas tijekom dana.

Jučer je brod posjetio predsjednik vlade RH Andrej Plenković, u pratnji ministara. S njim su na USS Harry S. Truman stigli i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, ministar obrane Mario Banožić i ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman.

Inače, američki vojnici u Split su stigli na odmor. U pola dana, bez riječi objašnjenja, stigla im je obavijest da nema više razgledavanja grada i da moraju odmah natrag na brod.

"Digla se plava zastava"

"Njima se digla, mislim da su rekli plava zastava i dobili su upute da se hitno upute natrag prema brodu. Već im je skraćen boravak, trebali su ostati tu do sutra, ali im je skraćeno do večeras u 8. Sada su naglo dobili poziv da se moraju odmah vratiti na brod. Ja sam bio s njima na cjelodnevnoj turi, odradili smo 4 sata te ture i oko podne je bilo kad su dobili poziv da se moraju vratiti. Sa mnom je bio jedan njihov oficir i on je inzistirao da se direktno vratimo na brod, znači bez ikakvog zaustavljanja, direktno na brod.

Nije više bilo govora ni o ičemu, vidio sam samo mrke face i rekli su da moraju natrag na brod. Ne znamo zašto, ali kako su trenutno zaduženi za čuvanje mira na Sredozemlju, očito moraju krenuti prema Ukrajini. Ovo im je trebao biti odmor, a očito sad idu prema Ukrajini. Bili su slobodni tri dana, ja s njima do danas nisam imao ništa, a danas sam imao grupu ljudi na turi. Pretpostavljam da će umjesto u kasnovečernjim satima, isploviti ranije danas", kazao je za Dalmacija Danas jučer jedan vodič.

Pročitajte više