Američki novinar osuđen na kućni pritvor jer je odbio odati izvor

AMERIČKI televizijski novinar osuđen je u četvrtak na šest mjeseci kućnog pritvora jer je odbio tužitelju reći tko mu je dao videovrpcu FBI-ja na kojoj je snimljen dužnosnik kako prima mito.

Jim Taricani (55), novinar televizije WJR, podružnice televizijske mreže NBC, osuđen je u Providenceu u saveznoj državi Rhode Island zbog neposluha sudu nakon što je odbio poslušati naredbu suca Ernesta Torresa da oda svoj izvor.

Taricani se na sudu branio tvrdnjom da je obećao da će zaštiti identitet izvora, a prošlog mjeseca kada je proglašen krivim za kriminalni neposluh sudu ustvrdio je da je to napad na novinarsku slobodu.

Na videovrpci do koje je novinar došao FBI je snimio kako bivši pomoćnik gradonačelnika prima 1.000 dolara mita što je bio dio istrage o korupciji u Providenceu.

Taricani nije prekršio zakon emitiravši vrpcu, ali je problem bio u tome što je sud svim sudionicima u istrazi naredio da nikome ne daju vrpce povezane s istragom.

Nakon što je vrpca emitirana imenovan je posebni tužitelj koji je trebao utvrditi tko ju je dao novinaru.

Nakon što trogodišnja istraga nije dala rezultata sudac Torres je proglasio da Toricani pokazuje građanski neposluh i počeo ga kažnjavati s 1.000 dolara dnevno kako bi odao izvor. Toricani je opet odbio, a njegova televizijska kuća je platila 85.000 dolara kazne prije nego što je sudac odlučio optužiti novinara za kriminalni neposluh.

Ovo je samo jedan od slučajeva u kojima američki novinari vode borbu sa sudovima i tužiteljstvom oko povjerljivih izvora.

Slučajevi simboliziraju novu agresivnu taktiku američkih tužitelja prema medijima koji isprobavaju granice moći vlasti da prinude novinare da odaju svoje izvore.

Judith Miller, novinarka The New York Timesa i Matthew Cooper, novinar Timea, nastoje na prizivnom sudu osporiti listopadsku presudu saveznog suca koji ih je proglasio krivim zbog neposluha jer odbijaju surađivati s istragom koja nastoji utvrditi tko je u lipnju 2003. medijima odao identitet operativca CIA-e Valerie Plame. Novinarima prijeti kazna zatvora od 18 mjeseci.

Odbijajući svjedočiti u istrazi reporteri su se pozvali na posebnu povlasticu za novinare temeljenu na njihovoj ulozi u informiranju javnosti.

Prvi amandman američkog ustava štiti novinare od miješanja vlasti u njihov posao. Američki Vrhovni sud je, međutim, 1972. presudio da se ta zaštita ne odnosi na novinare čije je svjedočenje bitno u kriminalnim slučajevima čak i ako je njihovu izvoru obećana tajnost.

(Hina) xsl ydv

Pročitajte više