Američki poduzetnik zabrinut: Kina će nam oteti Mjesec!

AMERIČKI poduzetnik koji se bavi komercijalnim iskorištavanjem svemira, Robert Bigelow, je kazao kako SAD gubi u novoj igri "Monopolyja u Sunčevom sustavu".

Bigelow je kako će prvu nagradu u toj igri i vlasništvo nad Mjesecom vjerojatno osvojiti Kina. On je vlasnik lasvegaške kompanije Bigelow Aerospace koja proizvodi "montažne svemirske modelu" koje žele iznajmljivati vladama i privatnim korisnicima. Tvrtka čak radi i na seriji nastambi za koloniju ljudi na Mjesecu.

Na Mjesecu ima mnogo vode i helija-3

"Do vremena kada će SAD moći izgraditi svoje baze na Mjesecu, velika mjesečeva prostranstva će već biti u tuđem vlasništvu", kazao je Bigelow te dodao kako SAD još uvijek živi na staroj slavi od prije 40 godina po pitanju osvajanja Mjeseca. "No mi ne posjedujemo niti četvorni metar Mjeseca. NASA je sjena svemirske agencije koja je bila u 60-im i 70-im godinama", tvrdi poduzetnik te dodaje kako je Kina, za razliku od SAD-a, motivirana i ima sposobnosti za "osvajanje" vlasništva nad velikim dijelom Mjeseca.

Smatra kako će međunarodno pravo dozvoliti državama da ostvaruju pravo na vlasništvo na Mjesecu, posebno ako se na njega nasele ljudi. Bigelow kaže kako će to srušiti ugled i nanijeti financijsku štetu SAD-u. "Ne samo da će to biti odskočna daska za nova istraživanja Sunčevog sustava, već tamo postoje i velike količine vrijednih resursa kao što je voda i helij-3, koji je potencijalno gorivo za nuklearnu fuziju", tvrdi američki poduzetnik.

Kina osvaja Mjesec u razdoblju od 2022. do 2026. godine

Predviđa kako će Kina u razdoblju od 2022. do 2026. godine biti u vlasništvu velikog dijela teritorija na Mjesecu. No, dok SAD gubi bitku za posjedovanje Mjeseca, Bigelow novu šansu za takvu ekspanziju vidi u Marsu. On traži da se 10 posto novca koje SAD-a sada troši na ratove u Iraku i Afganistanu preusmjeri na svemirska istraživanja sa ciljem uspostavljanja svoje prisutnosti na Marsu.

Pročitajte više