Američki razarač ilegalno ušao u vode Južnoga kineskog mora, tvrdi kineska vojska

Foto: EPA

KINESKA vojska priopćila je danas da je uočila i ispratila američki razarač koji je ilegalno ušao u vode oko Paracelskih otoka u Južnome kineskom moru. U priopćenju vojska kaže da je razarač s navođenim projektilima USS Milius upao u kineske teritorijalne vode narušavajući mir i stabilnost na prometnom plovnom putu.

"Naše snage bit će na visokom stupnju pripravnosti sve vrijeme i poduzet ćemo sve nužne mjere za odlučnu zaštitu svojeg suvereniteta i sigurnosti te stabilnosti u Južnome kineskom moru", rekao je Tian Junli, glasnogovornik kineskoga južnog zapovjedništva.

Rastu napetosti

Američka mornarica danas je osporila priopćenje kineske vojske rekavši da je razarač izvodio "rutinske operacije" u Južnome kineskom moru te da nije otjeran. "Sjedinjene Države nastavit će letjeti, ploviti i djelovati gdjegod dopuštaju međunarodni zakoni", navodi se u priopćenju Sedme flote američke mornarice.

Napetosti između SAD-a i Kine porasle su u tom području. Sjedinjene Države podupiru saveze u azijsko-pacifičkom području nastojeći se suprotstaviti kineskoj asertivnosti u Južnome kineskom moru i Tajvanskom tjesnacu dok Peking nastoji napredovati u svojim teritorijalnim težnjama.

Pročitajte više

 

Pročitajte više