Američki san o jeftinoj telefoniji desetljećima daleko: Vlada traži skuplje poruke i impulse

KAO PRIMJER zemlje u kojoj su usluge mobilne telefonije izrazito jeftine u odnosu na standard, najčešće se ističe SAD, zemlja u kojoj su mobiteli odavno zamijenili fiksne telefone. Taj "američki san", umjesto da je Hrvatskoj sve bliže, zahvaljujući Vladi Ive Sanadera, sve je udaljeniji.

Naime, Sanader se dosjetio kako najbrže napuniti državni proračun pa je Vlada, između ostalog, članovima Ekonomskog vijeća jučer predložila uvođenje trošarina na usluge mobilne telefonije. Prema pisanju Jutarnjeg lista, ta je ideja toliko razljutila potpredsjednika Ekonomskog vijeća i predsjednika Uprave T-HT-a Ivicu Mudrinića, da je nakon sjednice otišao k predsjedniku Stjepanu Mesiću.

Naime, uvođenje trošarine od 10 lipa na SMS poruke proračunu bi donijelo milijardu kuna, ali bi prema Mudrinićevim riječima i dodatno opteretilo korisnike usluga te smanjilo dividende dioničarima T-HT-a, među kojima je i oko 300.000 građana.

I dok Mudrinić navodno ne želi ni čuti za poskupljenje usluga mobilne telefonije, predsjednik Hrvatske gospodarske komore Nadan Vidošević te dopredsjednik Matice hrvatskih sindikata Vilim Ribić je podržavaju.

Osim punjenja proračuna od telefoniranja i slanja poruka, Vlada je predložila i da se u koncesiju daju autoceste od Bregane do Lipovca te od Zagreba do Goričana. Također, Vlada je zatražila i smanjenje potrošnje u javnim poduzećima, a predložila je i skraćivanja radnog tjedna, kako bi se očuvala radna mjesta.

I.M.
Foto: Bruno Konjević/Cropix

Pročitajte više