Sastanak šefa američke diplomacije s Netanyahuom u Izraelu. Traži više pomoći za Gazu

Foto: EPA

Američki državni tajnik Antony Blinken sastao se danas s izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom te se založio za dopremanje više pomoći u Gazu, istodobno pozivajući Hamas da prihvati dogovor kojim bi se zaustavile borbe u enklavi i vratili izraelski taoci kući.

Blinken je na sastanku s Netanyahuom istaknuo da je poboljšana isporuka pomoći Gazi "i ponovio važnost ubrzanja i održavanja tog poboljšanja", priopćio je State Department.

Nakon posjeta Rijadu i Amanu ranije ovog tjedna, šef američke diplomacije sada je u Izraelu, posljednjoj stanici svoje turneje po Bliskom istoku.

Blinken će zatražiti od izraelske vlade da poduzme niz konkretnih koraka kako bi olakšala pomoć Gazi

Ovo je Blinkenov sedmi posjet regiji od početka sukoba Hamasa i Izraela u listopadu. Ilustrirajući humanitarni fokus putovanja, Blinken će posjetiti luku Ashdod u južnom Izraelu, koja je nedavno počela primati pomoć za Gazu.

Zatražit će od izraelske vlade da poduzme niz konkretnih koraka kako bi olakšala pomoć Gazi, gdje gotovo polovica stanovništva pati od katastrofalne gladi.

Sastanak s Netanyahuom

Sastao se s Netanyahuom nasamo u svom uredu prije šireg sastanka koji će uključivati druge visoke izraelske dužnosnike i američke diplomate.

"Čak i dok radimo s neumornom odlučnošću na postizanju prekida vatre koji vraća taoce kući, također se moramo usredotočiti na ljude u Gazi zbog patnje u ovoj unakrsnoj vatri za koju je odgovoran Hamas", rekao je Blinken na početku svog susreta s izraelskim predsjednikom Isaacom Herzogom u Tel Avivu.

"Usredotočeni smo na pružanje pomoći koja im je potrebna. Hrana, lijekovi, voda ili skloništa također su nam jako važni. Potrebno je osigurati i dovoljno vozača i kamiona unutar Gaze kako bi se distribucija mogla učinkovito obavljati", rekao je Blinken.

Blinken pozvao Hamas da prihvati "izvanredno velikodušan" sporazum o primirju

Također je kazao da je potrebno identificirati jasan popis stavki kako ne bi bilo "proizvoljnih" odbijanja isporuka pomoći. Blinken je pozvao Hamas da prihvati "izvanredno velikodušan" sporazum o primirju koji su predložili egipatski posrednici.

Prema njemu bi 33 izraelska taoca bila oslobođena u zamjenu za veći broj palestinskih zarobljenika i prekid borbi, uz mogućnost daljnjih koraka prema sveobuhvatnom dogovoru kasnije.

Hamas optužio Blinkena da ne poštuje obje strane

Visoki dužnosnik Hamasa rekao je da grupa još uvijek proučava predloženi dogovor, ali je optužio Blinkena da ne poštuje obje strane te je poručio da je prava prepreka sporazumu Izrael.

Blinkenovo putovanje u Izrael događa se u jeku sve učestalijih spekulaciji da će Izrael uskoro napad na grad Rafah na jugu Gaze, gdje se sklonilo više od milijun Palestinaca raseljenih iz svojih domova.

Pročitajte više