Američki senatori ovoga mjeseca u posjet Zaljevu i Afganistanu

Novi predsjednici odbora za naoružanje i sigurnost američkog Senata ovoga će mjeseca posjetiti Perzijski zaljev i Afganistan kako bi se susreli s tamo raspoređenim američkim vojnicima i provjerili borbenu sposobnost u području gdje se SAD priprema za eventualni rat s Irakom.

´Budući da se vojne akcije sve više čine neminovnima, apsolutno je bitno da budemo tamo i razgovaramo s vojnicima na terenu u ključnim državama koje su uključene u sve aspekte borbene spremnosti´, izjavio je u četvrtak senator Pat Roberts koji će biti novi predsjednik Odbora za sigurnost američkog Senata.

Odbio je reći koje će države posjetiti i kada, ali se iz drugih izvora doznaje da će to biti krajem ovoga mjeseca.

Roberts će putovati s novim predsjednikom Odbora za naoružanje Johnom Warnerom.

´Mislim da ćemo pričekati 27. siječnja, kada bi trebalo biti izrađeno izvješće UN-ovih inspektora o naoružanju u Iraku, i tada ćemo se uključiti u proces kako bi pokušali uvjeriti Saddama Husseina da vojna akcija nije pravi način. Ipak, bit ćemo i na to spremni´, rekao je Roberts.

´Ne dovodim u pitanje da Irak ipak ima oružje za masovno uništenje´, istaknuo je, dodavši da se biološko oružje može sakriti u malim područjima.

´Ono što želim učiniti kao predsjednik Odbora za sigurnost je da dobijemo odgovarajuće sigurnosno izvješće kako bi omogućili našim vojnicima najbolju moguću informaciju. Ne želimo novu Somaliju uvećanu nekoliko stotina puta u Bagdadu´, naglasio je Roberts.

Pročitajte više