Američki specijalac na sudu jer je ubio ranjenog tinejdžera, borca IS-a

Foto: Facebook/Eddie Gallagher

VETERAN američke specijalne postrojbe Navy Seals optužen je da je ubio nekoliko iračkih civila, nasmrt izbo zarobljenog tinejdžera i počinio još desetak kaznenih djela, piše u petak BBC.

Zapovjednik u elitnoj postrojbi Navy SEAL Edward Gallagher izjasnit će se da nije kriv na saslušanju u vojnoj bazi u San Diegu, rekao je njegov odvjetnik.

Tužitelji kažu da je taj visoko odlikovani snajperist i bolničar ubio nevine ljude u Iraku gdje je raspoređivan osam puta.

Bude li proglašen krivim, prijeti mu kazna doživotnog zatvora.

Vojni istražitelji tvrde da je Gallagher počinio nekoliko kaznenih djela u Mosulu od veljače do rujna 2017., uključujući i namjerno ubojstvo ranjenog borca Islamske države u dobi od samo 15 godina.

Ubio 15-godišnjeg terorista nožem dok su ga bolničari liječili

Prema optužnici, Gallagher je improviziranim nožem izbo tinejdžera ranjenog u zračnom napadu u svibnju 2017.

Tužitelji kažu da su zarobljenika liječili bolničari kojima je zapovijedao Gallagher koji ga je ničim izazvan napao nožem kućne izrade.

Pripadnici postrojbe su ga potom, na njegov zahtjev, fotografirali uz tijelo kako recitira zakletvu Navy SEALsa.

Gallagherov odvjetnik tvrdi da je pripadnik IS-a umro od ozljeda zadobivenih u zračnom napadu i da su njegova klijenta lažno optužili drugi pripadnici postrojbe želeći se tako riješiti zahtjevnog zapovjednika. 

Pucao snajperom u gomile civila, ubio starca i djevojčicu 

Međutim, specijalni agent Mornaričke kriminalne istražne službe Joe Warpinski izjavio je za Associated Press kako je ispitao devet članova Gallagherovog Seal Teama 7, koji su mu rekli da je njihov zapovjednik znao neselektivno pucati u gomile iračkih civila te da je nasmrt ustrijelio starca i djevojčicu iz svojeg snajperskog gnijezda.

Posebno je šokantno svjedočanstvo Gallagherovih podređenih vojnika prema kojem je ovaj specijalac postao toliko krvožedan i rastrojen da su mu pokušali sabotirati snajpersku pušku kako ne bi mogao pogoditi civile. Usto su i znali ispaljivati hice upozorenja kako bi rastjerali civile i tako ih zaštitili od njega.

Mornarički tužitelj Chris Czaplak nije štedio riječi u opisu Gallagherovih zločina, tvrdeći da je ovaj odlučio "ponašati se kao čudovište kakvo nas teroristi optužuju da jesmo". "Njegova djela su sve što ISIS kaže da smo mi", zaključio je.

Pročitajte više