Američki stručnjaci analiziraju: Prijeti li raspad NATO savezu?

Foto: FAH

DONALD TRUMP, republikanski kandidat za predsjednika SAD-a, izazvao je bijes na obje strane Atlantika jučerašnjom izjavom da pod njegovim vodstvom Sjedinjene Američke Države ne bi odmah priskočile u pomoć NATO savezniku koji bi bio napadnut.

Na pitanje bi li Amerika trebala pomoći članici NATO-a napadnutoj od strane Rusije, Trump je u intervjuu New York Timesu rekao: "Ako oni ispune svoje obveze prema nama, odgovor je da."

Mnogi analitičari opisuju kampanju Trumpa kao splet globalnih populističkih trendova koji uključuju protivljenje slobodnoj trgovini, imigracijama i multilateralnim organizacijama kao što su Europska Unija i NATO.

No, činjenica je da i demokrati i republikanci podržavaju NATO. Skupina američkih političara i bivših vojnih dužnosnika komentirala je Trumpove izjave o NATO savezu.

Političari ublaćuju Trumpove izjave

Republikanski čelnik senatske većine Mitch McConnell rekao je za CNN da se "potpuno slaže" s izjavama Trumpa u vezi NATO-a, no naglasio je da je "NATO najvažniji vojni savez u povijesti svijeta te da želi uvjeriti saveznike NATO-a da će SAD obraniti bilo kojega saveznika u slučaju napada".

Umirovljeni admiral i bivši čelnik NATO savez James Stavridis nazvao je Trumpove izjave destabilizirajućima i rekao da one stvaraju "duboku nesigurnost u srcima saveznika te ohrabruju ruskog predsjednika Vladimira Putina».

 "Ne mislim da NATO spada u istu kategoriju kao Europska unija”, rekao je bivši američki veleposlanik u NATO-u Kurt Volker.

Rezultati velike ovogodišnje ankete pokazuju da 53% Amerikanaca ima pozitivno mišljenje o bilo kojem savezu u koji je SAD uključen a čak 77% anketiranih misli da je dobro što postoji NATO savez na čelu s Amerikom.

Tko se najviše boji Rusa

O EU Amerikanci imaju znatno lošije mišljenje ali i najveći protivnici EU, kao što je britanski političar Nigel Farage izjavljuju da će i nakon Brexita “Velika Britanija ostati ključni stup NATO saveza”.

Trumpove neodmjerene izjave najviše zabrinjavaju države koje strepe od eventualne ruske agresije. To su Estonija, Latvija, Litva i Poljska .

Brzo je reagirao estonski predsjednik Toomas Hendrik objašnjavajući koliko Estonija doprinosi NATO savezu, uključujući i vojni angažman u Afganistanu. Naglasio je i da Estonija ispunjava preporučenu razinu rashoda za obranu, što je 2% BDP-a.

Troškovi NATO saveza u Europi naglo su narasli ove godine , ali zemlje članice ipak svoje obveze ispunjavaju tako da je vjerojatno u pravu Kurt Volker koji vjeruje da su Trumpove neobične izjave o Nopstanku NATO saveza ipak dio predizborne kampanje u kojoj se govori uglavnom ono što ljudi ćele čuti.

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je u Washingtonu u travnju da se o raspadu NATO saveza u Europi govori desetljećima a NATO ipak preživljava.

Zašto NATO neće izbaciti Tursku 

Nakon prošlotjednog neuspjelog puča u Turskoj, vlada predsjednika Erdogana je zatočila tisuće vojnih časnika, sudaca i intelektualaca, želeći iskorijeniti sve koji su na bilo koji način sudjelovali u pokušaju puča. Američki državni tajnik John Kerry je rekao da će NATO budno pratiti Erdoganove aktivnosti i reagirati po potrebi.

No, Kurt Volker i manje misli da je malo vjerojatno da će NATO izbaciti Tursku iz članstva jer nema za to predviđeni mehanizam. Tijekom hladnog rata, kada su vojne vlade Grčke i Portugala otvoreno kršile demokratska načela, NATO je samo ograničio neke njihove aktivnosti, ali nije bilo govora o izbacivanju tih država iz članstva Saveza.Tako je malo vjerojatno, kažu stručnjaci, da NATO poduzme ozbiljne mjere protiv Turske bez obzira što Erdogan napravi. Turska je NATO savezu važna zbog ključne uloge u borbi protiv ISIS-a, prihvata izbjeglica i kontrole ruskih manevara u strateški bitnom Crnom moru.

Pročitajte više