Američki sud oslobodio 12 crnaca osuđenih lažnim svjedočenjem

DVANAEST američkih crnaca iz malog teksaškog grada osuđenih za trgovinu drogom temeljem lažnog svjedočenja tajnog agenta pušteni su u ponedjeljak na slobodu.

Sudac Ron Chapman iz Dallasa oslobodio je 12 Afroamerikanaca iz grada Tulia u Teksasu uz jamčevinu do suđenja, a posebni tužitelj je rekao da će odustati od cijelog slučaja ako sud naredi nova suđenja.

Zagovornici ljudskih prava tvrdili su da se radi o rasno motiviranom svjedočenju policijskog agenta koji je radio na tajnom zadatku, mutnim dokazima i upitnim policijskim metodama.

Tih 12 bili su među 46 ljudi, od kojih 39 crnih Amerikanaca, uhićenih u srpnju 1999. pod optužbom za posjedovanje kokaina u Tulii, teksaškom gradiću od oko 5.000 stanovnika, nakon 18-mjesečne tajne operacije agenta Toma Colemana. Uhićeni crnci predstavljali su 10 posto ukupnog crnog stanovništva toga grada.

Od uhićenih, njih 38 osuđeno je temeljem svjedočenja Colemana, bijelog agenta koji je na suđenju predočio malo dokaza da podupru njegove izjave, nekoliko bilješki, i nikakve video ili zvučne zapise njegova prikrivenog djelovanja koje ga je navodno povezalo s optuženima.

Coleman je tvrdio da je kupio drogu od optuženih, ali kod njih nisu pronađeni ni droga ni novac.

Preostali osuđeni su već ranije pušteni na uvjetnu slobodu.

Nakon što je Coleman, koji više nije policajac, u svibnju optužen za krivokletstvo guverner Teksas Rick Perry naredio je istragu slučaja. Teksaški Prizivni sud naimenovao je suca Chapmana da istraži slučaj. U svojem izvješću Chapman je nazvao Colemana "najneiskrenijim" policajcem kojega je sud ikada vidio i potpuno nevjerodostojnim kao svjedokom i preporučio da se presude protiv osuđenih ukinu.

"Drago mi je da sam vani", rekao je jedan od oslobođenih, Joe Moore, 60, uzgajivač svinja iz Tulije, uhićen i osuđen zbog prodaje kokaina tajnom agentu za kojega je rekao da ga nikad nije vidio. Moore je odbio pogodbu s tužiteljstvom i osuđen je na 90 godina.

Upitan što je izgubio on je kazao "Samo svoj život. Ali, dobro sam. Sada sam dobro."

Moore planira "vratiti se svojoj obitelji" i "nastaviti sa svojim životom".

(Hina) sl mp

Pročitajte više