Američki tenkovi u južnom predgrađu Bagdada

AMERIČKI tenkovi ušli su u subotu u južna predgrađa Bagdada približivši se tako na najmanju udaljenost od središta iračkog glavnog grada otkako je prije 17 dana počeo rat u Iraku, objavili su vojni izvori.

Šest do osam tenkova tipa Abrams navodno je u misiji izviđanja ušlo u južna predgrađa grada, 12-14 km od središta grada, rekli su vojni izvori dopisniku Reutersa Lukeu Bakeru, koji napreduje zajedno s 3. pješačkom divizijom američke vojske.

O napredovanju američkih tenkova javio je i CNN, prema čijem izvješću su tenkovi naišli na slab otpor iračkih postrojbi opremljenih protuzračnim naoružanjem. Prema CNN-u, oni polako, ali "dobro" napreduju.

Tijekom noći američki zrakoplovi i topništvo žestoko su bombardirali istočna predgrađa Bagdada koja su izgleda postala novom glavnom metom napada na iračku prijestolnicu, izvijestio je Reuters.

Dopisnik Reutersa iz Bagdada Khaled Yacoub Oweis javio je da su gradom odjekivale snažne detonacije, dok se na obzoru, koji je poprimio narančastu boju, ocrtavaju eksplozije od bombi, projektila i protuavionske vatre.

"To je dosad daleko najžešća bitka koju su stanovnici Bagdada vidjeli tijekom rata. U središtu grada osjeća se miris baruta", kaže Oweis koji procjenjuje da se borbe odvijaju oko 32 kilometra od njegova položaja u centru grada.

Napad na istočni Bagdad počeo je dan nakon što su američke trupe zauzele zračnu luku smještenu 20 kilometara jugozapadno od iračkoga glavnog rada, što je njihov najveći uspjeh u dosadašnjih 17 dana rata.

Nije bilo nikakva znaka "nekonvencionalnog napada" na američke vojnike kojim je u petak zaprijetio irački ministar informiranja Mohamed Said al-Safah, a nije se čula niti naročito jaka topnička vatra iz smjera aerodroma, javlja Reuters.

Pročitajte više