Američki vojni avion se srušio u ocean. Već je bilo kontroverzi s tim modelom

Ilustracija: EPA

Američki vojni zrakoplov V-22 Osprey srušio se u ocean u zapadnom Japanu. U avionu je bilo osam ljudi, priopćila je japanska obalna straža. Glasnogovornik obalne straže rekao je da nema više detalja o incidentu u blizini japanskog otoka Yakushime. Potvrdio je samo da su rasporedili patrolne čamce i zrakoplove nedaleko od Yakushime. Ne zna jesu li preživjeli oni koji su se nalazili u avionu, prenosi Reuters.

Glasnogovornik američkih snaga u regiji istaknuo je da još uvijek prikupljaju informacije o incidentu. Nesreća se dogodila u 14:47 po lokalnom vremenu, a svjedoci su ispričali da je lijevi motor zrakoplova gorio dok se zrakoplov spuštao prema moru, izvijestila je japanska televizija MBC. Zrakoplov je nestao s radara u 14:40 sati po lokalnom vremenu, priopćio je glavni tajnik japanske vlade Hirokazu Matsuno.

Kritičari kažu da je ovaj avion sklon nesrećama

U kolovozu se američki Osprey srušio uz obalu sjeverne Australije dok je prevozio snage tijekom rutinske vojne vježbe, pri čemu su poginula tri američka marinca. Drugi se srušio u ocean kod južnog japanskog otoka Okinawe u prosincu 2016., što je dovelo do privremenog prizemljenja američke vojske.

Avionom s nagibnim rotorom, koji može letjeti i kao helikopter i kao zrakoplov s fiksnim krilima, upravljaju američki marinci, američka mornarica i japanske snage samoobrane. Uvođenje Ospreya u Japanu bilo je kontroverzno, a kritičari su govorili da je hibridni zrakoplov sklon nesrećama. Američka vojska i Japan tvrde da je siguran.

Pročitajte više