Američki vojnici dobili futurističko novo oružje



AMERIČKI vojnici u Afganistanu dobili su i počeli koristiti zastrašujuće novo oružje – prvi "pametni" bacač raketa koji se može programirati kako bi ubijao neprijatelje čak i kad se oni skrivaju iza zidova ili drugih prepreka.

Nakon godina razvoja XM25 Counter Defilade Target Engagement System došao je u ruke vojnika u Afganistanu. Vojska očekuje da će ovaj bacač raketa, velik kao prosječna jurišna puška, uvelike promijeniti odnos snaga, a brigadir pukovnik Chris Lehner, voditelj programa XM25, rekao je da ga vojnici u Afganistanu koriste već tjedan dana.

Reklamirane performanse oružja su zastrašujuće. Ono ispucava 25-milimetarske granate na daljinu od 700 metara, što je veći domet od većine današnjih pušaka koje se koriste na terenu, a rakete se mogu programirati da eksplodiraju na točno određenoj udaljenosti, što omogućuje nanošenje maksimalne štete neprijateljima koji se skrivaju iza zidova, kamenja, u rovovima ili zgradama.

Zastrašujuća preciznost

Studije pokazuju da je XM25 300 posto učinkovitiji od trenutnih oružja koje koriste vodovi. Oružje je opremljeno cijelom serijom ciljnika, lasera i senzora, koji očitavaju udaljenost mete, pritisak zraka, temperaturu i balističke podatke, koje onda šalju u mikročip ugrađen u granate.

Raniji bacači raketa morali su biti ispucavani u luku i pasti blizu mete da bi bili učinkoviti. XM25 mijenja igru. Ako se neprijatelj sakrije iza zida, granata se može programirati da eksplodira jedan metar iza zida, čime se postiže puno jači učinak.

Vojska tvrdi da XM25 uvelike smanjuje kolateralne žrtve, jer je puno precizniji od većih minobacača ili zračnih udara.

Pentagon namjerava kupiti najmanje 12.500 komada ovog oružja, koje košta od 25 do 30 tisuća dolara. time bi svaka pješadijska i svaka jedinica specijalnih postrojbi imala jedan XM25.

Pročitajte više