Američki vojnici i njihove obitelji za više vojnika u Iraku

IAKO se američki vojnici i njihove obitelji načelno slažu s načinom na koji predsjednik George Bush vodi rat u Iraku, smatraju da je podcijenio broj vojnika potrebnih da bi se dobio rat, pokazuju rezultati ankete provedene u subotu.

Istraživanje centra Annenberg sa Sveučilišta u Pennsylvaniji pokazalo je i kako većina ispitanih drži da se vojska oslanja na nedovoljno opremljenu i uvježbanu Nacionalnu gardu.

"Nesporno je da je vojnicima draži predsjednik Bush od senatora Kerrya i snažno vjeruju u misiju u Iraku", rekao je istraživač Adam Clymer. "Bushovu politiku u Iraku podupire 63 posto vojnika, u odnosu na 41 posto običnih građana", dodao je.

"No vojska, ako se izuzme Bush osobno, ima vrlo ozbiljnih dvojbi oko toga kako se vodi rat u Iraku", upozorava Clymer.

Šezdesetdva posto ispitanih smatra da je vlada podcijenila broj vojnika koje je poslala u Irak, a 73 ih vjeruje kako bi američke postrojbe trebale ostati dok se zemlja ne stabilizira.

Također 62 posto ispitanih smatra da su redovni vojnici dovoljno dobro uvježbani i opremljeni za vođenje rata u Iraku, dok to za Nacionalnu gardu drži svega 38 posto ispitanika.

Čak 69 posto vojnika odgovorilo je da se Pentagon u vođenju rata previše oslanja na rezerviste i pripadnike Nacionalne garde.

U ispitivanju, provedenom krajem rujna i početkom listopada, sudjelovalo je 655 američkih vojnika i članova njihovih obitelji.

Pročitajte više