Američki vojnici u Južnoj koreji optuženi zbog silovanja maloljetnica

REVOLTIRANI građani u Južnoj Koreji prosvjedovali su u blizini američke ambasade u Seulu, ljuti zbog dva odvojena slučaja silovanja tinejdžerki, a za koja su optužena dva američka vojnika, piše NY Daily News.

Javni prosvjed u subotu je natjerao generala Davida Conboya, koji nadgleda američke trupe smještene u Seulu, da se ispriča za bol uzrokovanu napadima njegovih podređenih. Također, visoki američki diplomat za istočnu Aziju, Kurt Campbell, u svom je priopćenju zločin nazvao "tragičnim i neoprostivim silovanjem". Ne zna se na koji je od dva slučaja mislio.

Jedan vojnik, star 20-ak godina navodno je sredinom srpnja silovao djevojku u njezinoj iznajmljenoj sobi u južnokorejskom glavnom gradu, nakon čega je završio u policiji na ispitivanju, no nije zadržan u pritvoru. Djevojka tvrdi kako je provalio u njezinu sobu dok je ona spavala, silovao ju, i zatim pobjegao zajedno sa njezinim prijenosnim računalom. Vojnik na tu optužbu odgovara tvrdnjom kako su on i djevojka proveli večer zajedno, pili alkohol, te da je seks bio sporazuman.

Drugo navodno silovanje dogodilo se krajem rujna u Dongducheonu, gradu u kojem se nalazi nekoliko vojnih kampova, no u vezi tog slučaja objavljeno je jako malo informacija.

Zbog incidenata vrhovni američki zapovjednik, general James Thurman uveo je policijski sat, odnosno vremensko ograničenje za izlaske. Preko tjedna vojnici se moraju vratiti do ponoći, a preko vikenda u kampu moraju biti do tri sata ujutro, a naredba vrijedi narednih mjesec dana.

U Južnoj Koreji nalazi se 28 i pol tisuća američkih vojnika.

Pročitajte više