Američki vojnik dobio skoro četiri godine zatvora u Rusiji

Foto: EPA

Ruski sud osudio je američkog vojnika na tri godine i devet mjeseci zatvora zbog optužbi za krađu i prijetnju ubojstvom svoje djevojke, objavili su ruski mediji.

Narednik Gordon Black osuđen je na sudu u Vladivostoku na krajnjem istoku Rusije i odslužit će kaznu u kaznenoj koloniji.

Black, koji je uhićen u svibnju, izjasnio se da nije kriv za prijetnje ubojstvom, ali je priznao da je djelomično kriv za krađu 10.000 rubalja (116 dolara) od nje.

Rekao je da će se žaliti na presudu. Tužitelji su tražili da bude osuđen na četiri godine i osam mjeseci, dok je njegova obrana tražila oslobađanje.

Američki dužnosnici izjavili su da je 34-godišnji Black upoznao svoju djevojku u Južnoj Koreji.

Nije dobio odobrenje za put u Rusiju

Prijavio se u vojsku 2008. godine i bio je raspoređen u Irak 2009. i Afganistan 2013. godine. Nedavno je bio dodijeljen Osmom armijskom korpusu, američkim snagama u Koreji u bazi Camp Humphreys.

Američka vojska je izjavila da narednik Black nije zatražio službeno odobrenje i da Ministarstvo obrane nije odobrilo njegovo putovanje u Rusiju ili Kinu, gdje je prvo putovao na povratku iz Južne Koreje. Nema dokaza da je namjeravao ostati u Rusiji.

Rusija drži druge Amerikance iza rešetaka. Reporter Wall Street Journala Evan Gershkovich je u zatvoru od ožujka 2023., dok je bivši američki marinac Paul Whelan osuđen na 16 godina zatvora 2020. godine.

Alsu Kurmaševa, rusko-američka urednica američkog radija Slobodna Europa, zadržana je od listopada i mogla bi se suočiti s do 10 godina zatvora zbog optužbi za širenje lažnih informacija o ruskoj vojsci.

Sud je jučer odbio pustiti Kurmaševu iz zatvora prije suđenja. Svo troje tvrdi da su nevini, a američka vlada kaže da su optužbe protiv njih neutemeljene.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.