Američko veleposlanstvo usred diplomatske krize putuje u Tursku

Foto: Hina

IZASLANSTVO State Departmenta putuje idući tjedan u Tursku gdje će razgovarati o diplomatskoj krizi nastaloj nakon uhićenja zaposlenika američkog konzulata na što je Washington odgovorio obustavom izdavanja američkih viza turskim državljanima.

Glasnogovornik turske vlade Bekir Bozdag rekao je za televiziju Habeturk danas da će na sastanku predstavnici dviju zemalja razgovarati o krizi i tražiti rješenje.

Američko izaslanstvo predvodit će zamjenik američkog državnog tajnika Jonathan Cohen, prenijela je mreža NTV.

Odluka nakon telefonskog razgovora Tillersona i Cavusoglua


Odluka je donesena pošto su jučer telefonski razgovarali američki državni tajnik Rex Tillerson i turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu, što je bio prvi kontakt na visokoj razini otkako je u nedjelju izbila kriza.

"Državni tajnik Tillerson prenio je ministru vanjskih poslova duboku zabrinutost zbog uhićenja turskih državljana zaposlenih u našoj diplomatskoj misiji u Turskoj kao i nekoliko drugih američkih građana", stoji u izjavi koju je State Department objavio jučer.

Tillerson je naglasio "važnost transparentnosti u optužbama koje je iznijela turska vlada i potrebi da te optužbe budu potkrijepljene dokazima", navodi se.

Uhićena dva zaposlenika američkog konzulata

Dva zaposlenika američkog konzulata uhićena su u Turskoj, a kršćanski svećenik u turskom je zatvoru od lani kao i nekoliko drugih američkih građana.

Bozdag je rekao da bi američki zaposlenici uhićeni prošli tjedan mogli dobiti pravo na razgovor s odvjetnikom.

Turska zamjera Washingtonu suradnju sa sirijskim Kurdima u ratu protiv džihadističke Islamske države te uhićenje turskog bankara u Sjedinjenim Državama. Bankar je optužen za kršenje sankcija nametnutih Iranu.

Nadalje, Turska traži da joj Sjedinjene Države izruče propovjednika Fethullaha Gulena kojega optužuje da je orkestrirao pokušaj državnog udara protiv turske vlade počinjen u ljeti 2016.

Pročitajte više