Amerika i Europa su na rubu otvorenog trgovinskog rata

Foto: Hina/EPA

NAKON što je administracija američkog predsjednika Donalda Trumpa jučer službeno uvela nove carine na izvoz čelika i aluminija iz Europske unije, Kanade i Meksika, šokirani američki saveznici već najavljuju oštar odgovor istom mjerom.

>> Trump uveo carine na čelik i aluminij Europskoj uniji, Juncker najavio da će uzvratiti

Stoga se već sada može govoriti o ozbiljnoj eskalaciji trgovinskog rata između SAD i njegovih najvećih trgovinskih partnera, ali i tradicionalnih saveznika. EU je, javlja BBC, objavio popis od punih 10 stranica novih carina na američka uvozna dobra, među kojima se našlo sve, od prehrambenih proizvoda do viskija i poznatih motocikala marke Harley-Davidson.

Meksiko je pak najavio carine na američke prehrambene proizvode, a Kanada se zadržala samo na recipročnim carinama na metale.  

Macron: Nove carine su ilegalne

Također je najavila da će osporiti američke carine pri Svjetskoj trgovinskoj organizaciji (WTO). Francuski predsjednik Emmanuel Macron nazvao je nove Trumpove carine "ilegalnima", kao i predsjednik odbora za međunarodnu trgovinu Europskog parlamenta Bernd Lange, koji je izjavio kako se nadao da je trgovinski rat moguće izbjeći, ali kako se američki predsjednik "ne želi držati pravila."

Njemački ministar gospodarstva Peter Altmaier izrazio je nadu da će odlučan odgovor natjerati Trumpa da se predomisli oko svoje protekcionističke politike. Britanski ministar za međunarodnu trgovinu Liam Fox opisao je carine od 25% na čelik kao "očigledno apsurdne" i dodao da bi bila "velika šteta ako završimo u trgovinskom sporu milo-za-drago s našim najbližim saveznicima". 

EU, Meksiko i Kanada najavljuju odmazdu za američke carine

Meksiko je najavio carine na američke čelik i prehrambene proizvode poput svinjetine, sira, jabuka i grožđa, a Kanada se zadržala samo na recipročnim carinama na metale. Kanadski premijer Justin Trudeau nazvao je američke carine "totalno neprihvatljivima", odbacivši tvrdnju da trgovinska politika njegove zemlje predstavlja rizik za američku nacionalnu sigurnost.

Kako piše Washington Post, iako je Trump u svojoj predizbornoj kampanji najavljivao oštar zaokret u trgovinskoj politici s Kinom koja, kako tvrdi, "zakida" SAD u trgovini, s jučerašnjim je carinama ustvari nametnuo veću količinu carina američkim saveznicima - EU, Kanadi i Meksiku - nego Kini. 

Američki republikanci kritizirali Trumpove carine saveznicima 

Carine koje je SAD uveo - u iznosu od 25 % na čelik i 10 % na aluminij - stupile su na snagu sinoć u ponoć po lokalnom vremenu. Trumpov potez naišao je na brojne kritike unutar samog SAD-a, uključujući, znakovito i od predsjednika Kongresa i Trumpova stranačkog kolege, republikanca Paula Ryana, koji je rekao da carine "ciljaju američke saveznike kada bismo trebali raditi s njima kako bismo adresirali nepravedne trgovinske prakse zemalja poput Kine." 

"Europa, Kanada i Meksiko nisu Kina. Ne tretirate saveznike na isti način kao što tretirate protivnike. Generalni protekcionizam je veliki dio razloga zašto smo imali Veliku Depresiju (1929.). "Učinimo Ameriku ponovo velikom" ne bi smjelo značiti "Vratimo Ameriku u 1929.", napisao je na Twitteru republikanski senator Ben Sasse. 

 

 

Posljedice će vjerojatno biti gore za SAD nego za EU

Odluka ipak nije donesena preko noći. Trump je najavio nove carine još u ožujku, ali je odobrio privremene iznimke američkim saveznicima dok se vode međusobni pregovori. Ali kako je američki ministar trgovine Wilbur Ross izjavio jučer, pregovori s EU-om, Kanadom i Meksikom nisu urodili plodom i carine su stupile na snagu. Wilbur je ipak naglasio kako predsjednik ima ovlasti ukinuti ili ublažiti carine u bilo kojem trenutku. "I dalje smo vrlo voljni i spremni raspraviti sa svim stranama", dodao je.

Kanada, Meksiko i EU su zajedno izvezli 23 milijarde dolara vrijednosti čelika i aluminija u SAD prošle godine, što je gotovo polovica od 48 milijardi dolara, koliko iznosi ukupni američki uvoz čelika i aluminija.

Analitičar iz IHS Markita predviđaju da će učinak za ove zemlje biti raspršen, dok će  Amerika podnijeti najveći dio ekonomskih posljedica u obliku viših cijena i gubitka radnih mjesta. Jedna procjena govori o čak 470 tisuća radnih mjesta manje u SAD-u. Cijene čelika već su porasle u SAD-u zbog nesigurnosti, a mogle bi i dalje rasti kako carine počnu ostvarivati učinak. 

Više cijene će se također preliti na veliki raspon proizvoda na tržištu: od automobila i električnih uređaja do limenki piva. Dionica na Wall Streetu već su pale. A ovo bi mogao biti samo početak - Trump je predložio i carine na europske automobile, što bi moglo dovesti do još većeg potresa na svjetskim tržištima. 

 

Pročitajte više