Amerika "ponizna" zbog vojnika koji je koristio Kuran kao metu

ZBOG američkog vojnika koji je pri vježbanju svog umijeća streljaštva koristio Kuran, šef vojnih snaga u Bagdadu, general Jeffrey Hammond morao je uputiti ispriku.

"Stojim pred vama tražeći oprost. Najponiznije vas gledam u oči i molim vas oprost za mene i moje vojnike", kazao je Hammond u javnoj isprici što je ujedno prva reakcija otkad je 11. svibnja cijeli slučaj izašao na vidjelo. Drugi američki vojni službenik poljubio je Kuran i zatim ga dao "kao ponizan dar" čelnicima Radhwaniye koji su i zahtijevali javnu ispriku.

Vojnik, čiji identitet nije pušten u javnost pucao je u Kuran 9. svibnja, što su primijetili lokalni stanovnici. Vojska je nakon dva dana došla u posjed islamske svete knjige koja je bila korištena u pucnjavi. Hammond je također pročitao pismo vojnika.

"Nadam se da moje djelo nije poremetilo partnerstvo koje naše dvije zemlje razvijaju. Moj čin je bio nepromišljen i neodgovoran, međutim u mom srcu nije bilo zlobnih namjera", poručio je vojnik, a javlja CNN. Budući da je interna istraga proglasila vojnika krivim, slijedi mu suspenzija i premještaj iz brigade.

J.M.
Foto: AFP

Pročitajte više