Amerika uvela sankcije ruskim bankama, suvlasnicama Fortenove

AMERIČKI predsjednik Joe Biden u obraćanju javnosti najavio je uvođenje strogih sankcija Rusiji te rekao kako će "Ruse odrezati od američkih financija".

"Rusiju će skupo koštati invazija na Ukrajinu", rekao je Biden i otkrio kako sankcije uključuju još četiri velike ruske banke, među kojima je i druga najveća - VTB. VTB je zajedno sa Sberbankom suvlasnica Fortenove.

"Ruska burza se danas srušila. Blokirali smo ruske banke, odrezali smo Rusiju od američkog financijskog sustava. Danas u sankcije uključujemo još četiri velike banke, to uključuje i VTB. Zamrznut ćemo im trilijune dolara u SAD-u", rekao je Biden.

Fortenova: Ne očekujemo da će sankcije utjecati na naše poslovanje

Fortenova grupa ne očekuje da će sadašnje i moguće nove sankcije Rusiji negativno utjecati na njezino svakodnevno poslovanje, budući da ruske banke u toj grupi nemaju većinska upravljačka i vlasnička prava, priopćili su ranije popodne iz Fortenove.

"Vezano uz pitanje mogućeg utjecaja sadašnjih i potencijalnih novih sankcija koje Europa najavljuje u odnosima s Rusijom, Fortenova grupa ne očekuje njihov negativan utjecaj na svakodnevno poslovanje. Banke u ruskom vlasništvu u Fortenova grupi nemaju većinska upravljačka i vlasnička prava, ona su ispod 50 posto, a drugi najveći dioničar kompanije su domaći hrvatski vlasnici", ističe se u izjavi Fortenova grupe.

Također navode kako "Fortenova grupa ima stabilnu kapitalnu strukturu, u kojoj financiranje predvode američki investitori HPS Investment Partners te se ne očekuje utjecaj sankcija niti na redovno financiranje Fortenova grupe".

Podsjetimo, Fortenova grupa d.d. je nastala 1. travnja 2019. godine implementacijom nagodbe vjerovnika u Agrokoru, a u vlasničkoj strukturi su i dvije ruske banke - Sberbank i VTB.

Pročitajte više