Amerika zabranila bijeli azbest. Zašto tek sada?

Ilustracija: EPA

Sjedinjene Države najavile su zabranu jedinog oblika azbesta koji se trenutno koristi ili uvozi u zemlju. Potez američke Agencije za zaštitu okoliša (EPA) dolazi desetljećima nakon što su najrazvijenije zemlje počele postupno izbacivati iz upotrebe sirovinu koja uzrokuje rak.

Kancerogen je već zabranjen u više od 50 zemalja. Povezan je s oko 40.000 smrtnih slučajeva u SAD-u svake godine od raka pluća, mezotelioma i drugih vrsta raka. Korištenje kancerogena postupno je opadalo tijekom godina, ali još uvijek postoji kao građevinski materijal u milijunima kuća i zgrada diljem SAD-a.

Linda Reinstein, zagovornica borbe protiv azbesta posljednjih 20 godina nakon što joj je suprug umro zbog opetovanog izlaganja toj tvari, priznala je kako je briznula u plač kad je čula vijest o zabrani. Kazala je kako je SAD dugi niz godina bio primjer "nečinjenja ispravne stvari" kada je riječ o azbestu.

Industrije će imati 12 godina da se prilagode

Podsjetila je kako je Velika Britanija zabranila azbest prije četvrt stoljeća. Reinstein napominje da je američka zabrana ograničenija od mjera protiv azbesta koje su usvojile sve druge zemlje. "Mi smo jedina zapadna industrijska nacija koja nije potpuno zabranila azbest. Što to govori o nama kao zemlji", upitala je. 

Administrator EPA-e Michael Regan objasnio je da se zabrana odnosi samo na krizotilni azbest, poznat i kao "bijeli azbest", jedinu vrstu za koju se zna da se uvozi za upotrebu u SAD-u. Industrije koje još uvijek koriste bijeli azbest imat će do 12 godina da ga postupno izbace iz upotrebe, piše BBC.

Bijeli azbest je otporan na vatru i tvrtke u SAD-u ga još uvijek koriste za proizvodnju kočnica za vozila, navodi EPA. Neke kemijske tvrtke također ga koriste za proizvodnju klora, koji se pak koristi za pročišćavanje vode za piće.

Bijeli azbest manje opasan od drugih vrsta

Eksperti navode da nekoliko drugih vrsta azbesta nije obuhvaćeno zabranom od ponedjeljka. Brenda Buck, profesorica medicinske geologije na Sveučilištu Nevada, izjavila je da je objava EPA-e "mali korak" u nastojanju da se SAD riješi azbesta.

Bijeli azbest je "općenito manje opasan" od pet drugih vrsta, rekla je. Izrazila je bojazan da će se industrije prebaciti na druge oblike azbesta koji još nisu zabranjeni pravilima EPA-e. Pokret protiv azbesta uzeo je maha 1980-ih, kada su ga škole diljem SAD-a počele uklanjati iz zgrada zbog zdravstvenih strahova.

EPA je 1989. pokušala zabraniti azbest nakon što je pronašla uvjerljive dokaze o njegovoj opasnosti. Dvije godine kasnije savezni je sud ukinuo zabranu. U presudi je utvrđeno da EPA nije uspjela pronaći "najmanje opterećujuću alternativu" za tvrtke koje se oslanjaju na azbest, kao što je propisano Zakonom o kontroli otrovnih tvari (TSCA).

Trump bio protiv zabrane

Kongres je 2016. iz zakona uklonio spornu odredbu o "najmanje opterećujućoj alternativi", utirući put zabrani EPA-e. Napori SAD-a da zabrane azbest prekinuti su nakon što je predsjednik Donald Trump došao na dužnost 2017.

Trump je 2005., kao poduzetnik koji se bavio nekretninama, opisao azbest kao "najbolji vatrootporni materijal ikada napravljen". U knjizi iz 1997., The Art of the Comeback, pisao je kako pokret protiv azbesta vodi mafija, "jer su često tvrtke povezane s mafijom obavljale posao uklanjanja azbesta".

2012. je objavio na Twitteru kako Svjetski trgovački centar ne bi "izgorio" u napadima 11. rujna 2001. da "nevjerojatno snažan azbest koji usporava vatru" nije uklonjen.
 

Pročitajte više