Amerikanac koji je bio u ruskom zarobljeništvu: Ako me opet zarobe, nestat ću

Foto: Twitter

BIVŠI američki vojnik Alexander Drueke zarobljen je tijekom žestoke borbe protiv ruskih snaga nedaleko od Harkiva u lipnju prošle godine. Nakon što su ga Rusi pustili iz zarobljeništva, ispričao je kako je bio uvjeren da će umrijeti. Mnogi su pretpostavljali kako poslije tri mjeseca u zarobljeništvu više neće razmišljati o povratku u Ukrajinu. 

Međutim, Drueke se sad vratio u Ukrajinu kako bi pomogao naporima ukrajinskih snaga. U intervjuu za ABC News objasnio je zašto je odlučio napustiti Alabamu i ponovno krenuti na istok. "Osjećam se prilično dobro. Znate. Ukrajina mi je kao drugi dom, pa je lijepo ponovno biti kod kuće", objasnio je.

Proveo 105 dana u zatočeništvu

Tvrdi kako se nije vratio u borbu i da se ne želi previše približiti ruskim linijama. "Ja sam obilježen čovjek i mislim da sam dobio svoju drugu priliku za život. Dakle, ako me opet zarobe, nestat ću. Prvi put kad sam došao, osjećao sam se kao da imam puno za dati ukrajinskom narodu, njihovoj vojsci. A sada osjećam da imam još više", kazao je. 

"Sada mogu govoriti o tome kako se ponašati nakon zarobljavanja i kako mogu ostati živi ako slučajno budu zarobljeni. Stoga osjećam da im imam puno toga za dati", dodao je. Drueke, veteran rata u Iraku, prošlog ljeta se pridružio jedinici sastavljenoj od stranih boraca koji se bore na ukrajinskoj strani. 

Zarobljen je zajedno s Andyjem Huynhom, još jednim američkim vojnim veteranom. U zatočeništvu su proveli 105 dana dok nisu oslobođeni u razmjeni zarobljenika uz pomoć Saudijske Arabije i Turske. "Bilo je prilično teško. Mislim, mučili su nas na načine za koje sam mislio da se događaju samo u filmovima, ali ne, bilo je stvarno", prisjetio se. 

"Želim da ovaj rat završi"

"Duboko me pogodilo. Čini se smiješno to reći, ali na mnogo načina, imao sam sreće što sam već imao PTSP iz Iraka... Došao sam u situaciju malo spremniji, ali biti u samici mjesec dana i čekati smrtnu kaznu u ruskom zatvoru dva, dva i pol mjeseca daje vam puno vremena za razmišljanje. Puno vremena za introspektivu", nastavio je. 

"Naučio sam puno o sebi. I shvatio sam da imam drugu šansu za život. Nebrojeno puta sam bio manje od sekunde udaljen od smrti. I zato pokušavam učiniti pozitivne stvari, što je jedan od razloga zašto sam se vratio ovdje u Ukrajinu. Želim činiti dobre stvari u svom životu", istaknuo je.

Osvrnuo se i na to što njegova obitelj misli o odluci da se vrati u Ukrajinu. Mnogi moji prijatelji i obitelj bili su vrlo zabrinuti i jako zabrinuti zbog mog povratka... Ovaj put sam prisiljen vratiti se jer želim da ovaj rat završi", zaključio je. 

Pročitajte više