Amerikanac optužen za ubojstvo dvoje djece. Tijela nađena raskomadana, spaljena...

Foto: Ada County Sheriffs Office

Chad Daybell iz Idaha optužen je za ubojstvo bivše supruge Tammy Daybell i dvoje djece, Joshue "JJ" Vallowa (7) i Tylee Ryan (16). Majka djece, Lori Vallow Daybell, osuđena je prošle godine na doživotni zatvor zbog ubojstava, piše BBC.

Ako sud Daybella (55) proglasi krivim, prijeti mu smrtna kazna. On se izjasnio nevinim. Tužitelji su jučer na početku suđenja kazali kako su on i Vallow vjerovali da su njezina djeca zli duhovi i zombiji te da su ih ubili 2019., otprilike godinu dana nakon što se par upoznao na vjerskom događaju. 

Jedno dijete bilo raskomadano i spaljeno, dok je drugo bilo vezano

U optužbi se navodi da je par imao aferu dok je Daybell još bio oženjen i da su se htjeli "riješiti" njegove supruge. "Pobrinuo se da mu nitko, nikakav zakon ne stane pred put željenoj sudbini. Želja za seksom, novcem i moći navela ga je da slijedi te ambicije. Sve je to dovelo do smrti njegove žene i dvoje nevine djece", rekao je tužitelj Rob Wood. 

Nakon duge potrage, policija je u lipnju 2020. pronašla ostatke djece zakopane na Daybellovom imanju. Jedno dijete je bilo raskomadano i spaljeno, dok je drugo bilo vezano. Tammy Daybell je umrla od posljedica gušenja u listopadu 2019., 17 dana prije nego što se Daybell vjenčao s Vallow na ceremoniji na Havajima.

Odvjetnik pokušava prebaciti krivnju na brata

Odvjetnik Daybella, John Prior, je kazao kako na ostacima djece nije pronađen DNK njegovog klijenta te je krivnju za ubojstva prebacio na brata Vallow, Alexa Coxa, koji je umro 2019. U vrijeme njegove smrti, policija je istraživala incident u kojem je Cox ubio četvrtog supruga svoje sestre, Charlesa Vallowa. Odvjetnik navodi da je na komadu plastike uz ostatke djece pronađen njegov DNK.  

Prior također tvrdi kako nema dokaza koji bi upućivali na to da je Tammy Daybell ubijena i da se radilo o nesreći. Očekuje se da će suđenje trajati otprilike devet tjedana. 

50-godišnja Lori Vallow osuđena je na doživotni zatvor bez mogućnosti pomilovanja zbog ubojstva svoje dvoje djece i namjere da ubije bivšu suprugu svog muža. Tužitelji su naglasili da je majka iz Idaha postala opsjednuta apokalipsom i vjerovanjem da njezina djeca moraju biti ubijena kako bi mogla otići u raj, navodi Sky News.

Tvrdi da je razgovarala s djecom nakon njihove smrti

Naveli su da je Vallow vjerovala kako su njezini sin i kći zombiji, dok je ona božica poslana da započne biblijsku apokalipsu. Izrečene su joj ukupno tri doživotne kazne, po jedna za svaku od optužbi.  

Prije izricanja presude obratila se sudu tvrdeći da joj je iskustvo blisko smrti omogućilo komunikaciju sa "svijetom duhova". Rekla je sucu da zna "pouzdano" da su njezina djeca i Tammy Daybell sretna u raju. Tvrdi da je razgovarala sa svojom djecom nakon njihove smrti.   

Pročitajte više