Amerikanac proglašen krivim za ubojstvo liječnika koji je vršio abortuse

SAMO 40 minuta trebalo je poroti suda u američkom gradu Kanzasu da 51-godišnjeg Scotta Roedera danas proglasi krivim za okrutno ubojstvo najvišeg stupnja liječnika Georgea Tillera, koji je u klinici Wichita obavljao abortuse, prenosi CNN.

Roeder je tijekom suđenja priznao da je 31. svibnja prošle godine hicima iz pištolja ubio Tillera u predvorju luteranske crkve neposredno prije nedjeljne mise te dodao kako ne žali zbog svojeg postupka, a u svoju je obranu rekao da je morao nešto poduzeti kako bi sačuvao živote nerođene djece.

George Tiller je u klinici u Wichiti vršio abortuse u kasnijim fazama trudnoće, a ovo je suđenje, osim pretresanja činjenica o pojedinostima samog čina ubojstva, izazvalo ponovne polemike u javnosti o opravdanosti prekida trudnoće, oko čega je američko društvo već desetljećima podijeljeno.

Zastupnici optužnice ispočetka su se trudili fokusirati suđenje isključivo oko činjenica vezanih uz Roederovo planiranje i počinjenje ubojstva, no vrlo se brzo interes javnosti sa zločina preselio na bitku argumentima za i protiv prekida trudnoće.

Dio je javnosti tako stao na stranu Roederovih odvjetnika, koji su tijekom suđenja nastojali umanjiti njegovu krivnju teorijom kako je ubojica vjerovao da će smrt njegove žrtve spasiti živote velikog broja nerođene djece.
   
Roederovo svjedočenje je nastojalo uvjeriti i porotu, ali i suca Warrena Williberta kako postojeći dokazi idu u prilog eventualnog ubojstva prvog stupnja, odnosno ubojstva na mah, pri čemu je ubojica, zajedno sa svojim odvjetnicima, pokušao dokazati kako je "nerealno, ali iskreno očekivao da će okolnosti opravdati okrutnost njegovog postupka" te da će, uzevši u obzir sve činjenice, biti osuđen na kaznu zatvora od maksimalno pet godina.

No sudac Willibert je tijekom suđenja kao neprihvatljivu odbacio teoriju prema kojoj je ubojica vjerovao da oduzimanjem života izvršava pravdu, podsjetivši i da su prekidi trudnoće u Wichiti zakonom dopušteni, a na njegovu je stranu jednoglasno stala i porota.

Konačna presuda Scottu Roederu bit će izrečena 9. ožujka.

Pročitajte više