Amerikanci će uskoro moći legalno 3D printati puške

Screenshot: WIred

ZAHVALJUJUĆI nagodbi američke vlade i aktivista za pravo na posjedovanje oružja, Amerikanci će od 1. kolovoza moći objavljivati - i skidati - nacrte za 3D printanje vatrenog oružja.

Nagodba između ministarstva pravosuđa i Wilsonove neprofitne organizacije Defense Distributed okončala je višegodišnju pravnu borbu oko toga imaju li privatni građani pravo izrađivati vlastito oružje.

Kritičari tvrde da se ovakvom oružju, za razliku od standardnih pušaka i pištolja koji imaju serijski broj, ne može nikako ući u trag. Zbog toga ovakvo "do-it-yourself" oružje često nazivaju "puške/pištolji duhovi".  

Anarhist 2013. objavio nacrt za 3D printani pištolj

Sve je počelo još 2013. kad je Cody Wilson, koji se deklarira kao post-ljevičarski anarhist, na internetu objavio nacrt za 3D printani pištolj koji je nazvao Liberator, javlja CNN. "Doba oružja koje možete downloadati počinje", napisao je Defense Distributed na svojoj stranici. 

Ovaj pištolj, koji može opaliti samo jednom, gotovo je potpuno napravljen od ABS plastike, istog materijala od kojeg se izrađuju Lego kocke. Jedini metalni dijelovi su udarna igla i komad metala koji je uključen kako bi oružje bilo u skladu sa Zakonom o oružju koje se može otkriti.

Međutim, taj zakon istječe 1. kolovoza, a jednom kad istekne, komad metala se više neće morati ugrađivati u pištolj. To znači da bi se, teoretski, s pištoljem moglo ući na sud, u školu, zgradu parlamenta ili vlade ili drugu ustanovu a da detektori metala ne otkriju oružje. 

Američko ministarstvo pravosuđa je prvo naložilo Wilsonu i Defense Distributedu da skinu planove s interneta, tvrdeći da bi oni mogli prekršiti međunarodnu Regulaciju prometa oružjem (ITEM) kojom se regulira izvoz obrambenih proizvoda, usluga i tehničkih podataka.

Ministarstvo, drugim riječima, nije imalo problem s tim da američki građani 3D printaju vlastito oružje, nego da to rade građani zemalja kojima SAD ne prodaje oružje. 

Od 1. kolovoza se mogu slobodno downloadati nacrti za pištolje i puške

Wilson je pristao ukloniti nacrt, ali je upozorio da su podaci dotad već skinuti stotine tisuća puta. Nakon toga je tužio saveznu vladu 2015., a u lipnju je postignuta nagodba, prema kojoj Wilson i Defense Distributed mogu objavljivati planove, fajlove i 3D nacrte za izradu, odnosno printanje ovog oružja. 

Američki Biro za alkohol, duhan i oružje (ATF) u međuvremenu je testirao Liberator i utvrdio da ne samo da je funkcionalan nego ima gotovo jednako dobre performanse kao komercijalni pištolji.

Iako nagodba nije objavljena, Wilsonovi odvjetnici su je pokazali CNN-u. "Tražili smo sve živo i mislili da će vlada to odbiti, ali nisu htjeli ići na suđenje. Vlada se žestoko borila protiv nas i onda se odjednom predala", objašnjava Alan Gottlieb iz Second Amendment Foundationa.

S druge strane, Avery Gardiner, supredsjednica organizacije Brady Campaign to Prevent Gun Violence, uvjerena je da su nagodbu odobrili dužnosnici ministarstva koje je postavio Donald Trump.

Bilo kako bilo, od 1. kolovoza će svatko tko to želi na Wilsonovoj stranici moći skinuti nacrte za Liberator, ali i pištolj Beretta M9, za dio poluautomatske puške AR-15 (inače omiljeno oružje američkih masovnih ubojica poput Stevena Paddocka iz Las Vegasa), češku jurišnu pušku V7-58 te za drugo vatreno oružje. Korisnici će na stranici moći dijeliti i vlastiti dizajn za 3D printano oružje, magazine za streljivo i druge dodatke za oružje. 

Teroristi i kriminalci će lakše dolaziti do oružja?

Wilson, međutim, priznaje da 3D printanje još uvijek nije praktično izvedivo za većinu oružja. "To je još uvijek izvan dosega. Gledat ćemo kako se sve to razvija. Planovi će biti tu kada trenutak dođe", kaže Wilson. Ipak, tehnologija ubrzano napreduje, a cijena 3D printera varira od 600 do samo pet tisuća dolara, javlja Vice News.

Wilson i njegovi pobornici smatraju da će ovako državi biti nemoguće zabraniti oružje, odnosno ukine drugi amandman Ustava, što je ultimativni strah pristaša neograničenog prava na oružje u SAD-u. Wilson tvrdi da je ovo "izravna materijalna i digitalna ekspanzija prava na držanje i nošenje oružja" koje je zajamčeno drugim amandmanom.

Gardiner i drugi zagovornici veće kontrole oružja pak upozoravaju da će ovako teroristi i kriminalci koji inače ne bi prošli pozadinske provjere moći lako doći do oružja. "Mislim da bi svi u Americi trebali biti prestravljeni zbog toga", kaže Gardiner.

 

Pročitajte više