AMERIKANCI DRŽE DA SE BUSH DOBRO NOSI S TERORIZMOM

Velika većina Amerikanaca smatra da se predsjednik Bush dobro nosi s međunarodnim terorizmom, dok istodobno preko 60 posto smatra da demokratski kandidati za američkog predsjednika to nisu u stanju, pokazalo je u nedjelju istraživanje javnoga mnijenja Time/CNN.

Istraživanje je pokazalo da 72 posto Amerikanaca smatra da predsjednik Bush dobro obavlja posao borbe protiv terorizma, dok 62 posto njih kaže da nisu uvjereni da bi se ijedan od devet demokratskih predsjedničkih kandidata mogao suprotstaviti terorizmu.

Čak među demokratima zabilježeno je da 49 posto njih nisu uvjereni da bi kandidati njihove stranke bili sposobni suzbiti terorizam.

Istraživanje je pokazalo da Amerikanci više nisu tako zabrinuti zbog terorizma.

Tri od četiri ispitanika su rekla da osobno nisu zabrinuti zbog terorizma kada su na javnom mjestu, u ispitivanju koje je provedeno netom nakon što je Bushova administracija podigla pripravnost za teroristički napad na visoki "narančasti" stupanj.

Popularnost predsjednika Georgea W. Busha, koji je nedavno otpočeo kampanju za ponovni izbor, je vrlo visoka. Ispitivanje je pokazalo da 63 posto ispitanika odobrava način na koji on obavlja posao predsjednika, što je najviše u posljednjih šest mjeseci. Samo 33 posto njih kaže da nisu zadovoljni njegovim učinkom, a samo jednom u posljednjih pola godine je ta brojka bila manja.

I ovo istraživanje pokazalo je da je gospodarstvo Bushova slaba točka u očima američke javnosti. On je dobio samo 46 posto odobravanja za vođenje američke ekonomije, što je za 8 posto manje nego što je Time/CNN istraživanje zabilježilo u ožujku. Bush je mnogo bolje prošao u vanjskoj politici gdje je stekao 59 posto odobravanja, u bavljenju Irakom 69 posto i 72 posto u bavljenju terorizmom.

Upitani kako će glasovati na idućim predsjedničkim izborima 2004., 56 posto ispitanika je reklo da je "donekle vjerojatno" da će glasovati za Busha, 38 posto je reklo da će "vrlo vjerojatno" podržati njega, dok je 33 posto reklo da je "vrlo nevjerojatno" da će glasovati za sadašnjeg predsjednika.

Temeljno pitanje na američkim izborima 2004. vjerojatno će opet biti gospodarstvo, a unatoč, u najboljem slučaju sporog oporavka američke ekonomije, Amerikanci imaju povoljno mišljenje o stanju svoje ekonomije. Šest posto kaže da je gospodarstvo "vrlo dobro", a 48 posto ga ocjenjuje "prilično dobrim".

Bush može biti zadovoljan i odjekom njegove ekonomske politike koja se temelji na nastojanju da rast američkog gospodarstva i zapošljavanja potakne smanjenjem poreza. Trideset devet posto Amerikanaca vjeruje da će se gospodarske prilike u SAD-u poboljšati u narednih godinu dana, što je za 12 posto više nego u siječanjskom istraživanju. Ukupno 19 posto smatra da će se gospodarstvo pogoršati u tom razdoblju, što je za devet posto manje nego u siječnju.

Istraživanje javnoga mnijenja Time/CNN provedeno je telefonski na uzorku od 1.012 odraslih Amerikanaca 21. i 22. svibnja, s marginom greške +/- 3,1 posto.

(Hina) sl dh

Pročitajte više