Amerikanci i europske velesile najavili "ozbiljne sankcije" protiv Sirije



NA POMOLU je, čini se, "nova Libija". Amerikanci su već počeli evakuirati svoje državljane i diplomatsko osoblje, a BBC javlja da su europske velesile Ujedinjeno Kraljevstvo, Francuska i Engleska najavili "oštre sankcije" protiv sirijske vlade. Reakcija je stigla nakon najkrvavijeg vikenda otkad su prosvjedi u Siriji počeli. Tijekom zadnjih nekoliko dana ubijeno je više stotina anti-vladinih prosvjednika.

Reklo bi se da je započelo pripremanje terena za još jednu intervenciju. Francuzi i Britanci u javnost su izašli sa zajedničkom izjavom u kojoj traže od UN-a da pritisne sirijske vlasti i zaustavi nasilje nad pobunjenicima. Englezi i Amerikanci, pak, poručuju kako razmatraju sankcije koje će imati "ozbiljan utjecaj" na sirijski režim.

U New Yorku su se sastali članovi UN-ovog Vijeća sigurnosti, te iza zatvorenih vrata raspravljali o prijedlogu sankcija protiv sirijske vlasti. UN-ov glavni tajnik Ban Ki-moon novinarima je kazao da će tražiti transparentnu nezavisnu istragu o napadima na prosvjednike.

Pročitajte više