AMERIKANCI MANJE STRAHUJU OD TERORIZMA

Tri godine nakon terorističkih napada 11. rujna, Amerikanci se više ne osjećaju toliko ranjivima kao neposredno nakon tih napada iako i dalje podržavaju borbu protiv terorizma, pokazalo je ispitivanje javnog mnijenja čiji su rezultati objavljeni u utorak.

Strah od terorističkih napada pao je na razinu od prije 11. rujna, iako terorizam predstavlja i dalje velik razlog za zabrinutost, pokazalo je dvogodišnje ispitivanje Vijeća za vanjske odnose iz Chicaga.

Međunarodni terorizam, kemijsko i biološko oružje te neprijateljske zemlje koje razvijaju nuklearno oružje doživljavaju se kao najveće opasnosti, kao i prije dvije godine.

Posljednje ispitivanje pokazalo je, međutim, da 10 posto manje Amerikanaca međunarodni terorizam smatra "kritičnom prijetnjom".

Velika većina Amerikanaca, njih 73 posto, smatra da je najvažnija pouka koja se može izvući iz terorističkih napada 11. rujna to da bi Sjedinjene Države u borbi protiv terorizma trebale surađivati s drugim zemljama.

Također, 66 posto ih smatra da bi Sjedinjene Države u rješavanju međunarodnih problema odluke trebale donositi u sklopu UN-a, čak i ako to znači politiku koja ne bi bila njihov prvi izbor.

(Hina) xzt ymaš

Pročitajte više