KUHA NA ISTOKU Amerika postavlja antiraketni sustav u Koreju, Kinezi prijete "posljedicama"

Foto: Getty Images

REAGIRAJUĆI na jučerašnje ispaljivanje balističkih projektila od strane Sjeverne Koreje, SAD je priopćio da je počeo s postavljanjem antiraketnog sustava u svojoj saveznici, Južnoj Koreji.

>> Svijet osudio Sjevernu Koreju zbog projektila, Amerika spremna na sve

No osim same Sjeverne Koreje, i Kina se oštro protivi postavljanju američkog sustava Terminal High Altitude Area Defence (THAAD) jer ga smatra prijetnjom vlastitoj sigurnost, javlja New York Times.

Južna Koreja je pozvala SAD na ubrzanje planiranog postavljanja THAAD sustava nakon što je Sjeverna Koreja ispalila četiri balistička projektila, od kojih su tri pala u morski gospodarski pojas Japana, u sklopu još jednog testiranja u nizu.

Kina zaprijetila "posljedicama" J. Koreji i SAD-u

Sjeverna Koreja pak tvrdi da je testiranje odgovor na zajedničke pomorske vojne vježbe Sjeverne Koreje i SAD-a.

A Kina je bijesna zbog postavljanja THAAD sustava zbog straha da će SAD pomoću njega moći bez teškoća detektirati i presresti projektile ispaljene s njenog teritorija. Glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova Geng Shuang izjavio je danas da će njegova zemlja "poduzeti sve potrebne korake kako bi zaštitila svoje sigurnosne interese, a posljedice će pasti na ramena Južne Koreje i SAD-a". Stoga ove dvije zemlje "ne bi trebale ići dalje i dalje pogrešnim putem", upozorio je Shuang.

Yang Xiyu, bivši kineski dužnosnik koji je vodio pregovore sa Sjevernom Korejom, izrazio je zabrinutost njegove zemlje da će SAD razviti regionalnu mrežu antiraketnih sustava, uključujući u Japanu i na Filipinima, kako bi suzbila rastuću kinesku vojnu moć.  "Kina vidi korist samo za američki regionalni plan, ne i za sigurnosne interese Južne Koreje", komentirao je Xiyu.

Postavljanje sustava trajat će nekoliko mjeseci

Admiral Harry B. Harris Jr. čelnik Pacifičkog zapovjedništva SAD-a, komentirao je kako je sjevernokorejsko testiranje "samo potvrdilo razboritost prošlogodišnje odluke našeg saveza da postavi sustav THAAD u Južnu Koreju".

Jučer je u Južnu Koreju stigla tek prva od pet komponenti ovog proturaketnog sustava, čije postavljanje i priprema će trajati nekoliko mjeseci. U jučerašnjem razgovoru s liderima Južne Koreje i Japana, predsjednik Donald Trump je izrazio spremnost SAD-a da stoji rame uz rame sa svojim azijskim saveznicima i suzbije sjevernokorejsku prijetnju.

Pročitajte više