Amerikanci "pronalaze i ubijaju" vođe IS-a u velikom lovu na al-Baghdadija

Foto: 123rf

SJEDINJENE Države poduzimaju značajne napore prema pronalasku i likvidaciji vođe Islamske države Abu Bakr al-Baghdadija koji se sakrio nakon jačanja koalicijskih i ruskih napada u Siriji, rekao je dužnosnik Obamine administracije za Bloomberg.

Govoreći pod uvjetom anonimnosti, dužnosnik je rekao da nedavno razmještene specijalne snage uklanjaju zapovjednike i druge visokopozicionirane pripadnike IS-a svakog drugog dana.

Likvidacija Baghdadija je prihvaćena kao posebno važan cilj jer on ima jedinstvenu ulogu, inspirira i organizira ekstremiste izvan teritorija pod kontrolom islamista. Dužnosnik je najavljene akcije odbio usporediti s operacijama koje su dovele do ubojstva Osame bin Ladena u 2011. godini, ali dodao kako svijet već zna da SAD ima dokazanu sposobnost da pronađe glavne ciljeve na koje usmjeri pogled.

Pritisak na Tursku

Američki tajnik za obranu Ashton Carter najavio je ovog tjedna "razmještanje specijalnih ekspedicijskih snaga za ciljano djelovanje" u Iraku. Bloomberg piše da bi one mogle djelovati u suradnji s iračkom vojskom i kurdskim borcima, ali i provoditi operacije unutar Sirije.         

Dužnosnici kažu da će specijalne snage uglavnom raditi na odsijecanju opskrbnih linija između ključnih gradova koje kontrolira IS u Siriji i Iraku, odnosno savjetovati lokalne postrojbe. Turska je na zahtjev SAD-a zapečatila dva prijelaza koja su koristile terorističke grupe, ali se krijumčarenje nastavlja, zbog čega Washington nastavlja s pritiskom na Ankaru.

"Čizme na zemlji" i semantika


Glasnogovornik američkih snaga u Iraku, pukovnik Steve Warren, potvrdio je u srijedu da će američki specijalci provoditi direktne operacije protiv ciljeva IS-a. "Više Amerikanca će dolaziti ovdje u Irak, i dio njih će provoditi napade u Iraku i Siriji, rekao je. "Ali to nije velika kopnena operacija."

Pukovnik je nakon pitanja novinara priznao da postoji mala razlika između najavljenih napada i razmještanja kopnenih snaga. "Nešto od ovog je semantika".     

Pitanje se odnosi na zavjet predsjednika Obame da neće slati američke vojnike na strane bojišnice. Obama je u jučerašnjem intervjuu za CBS rekao da razmještanje specijalnih snaga ne znači promjenu politike. "Kada sam rekao nema čizama na tlu, ja mislim da su Amerikanci generalno shvatili kako to znači da u Siriji neće biti invazije nalik onoj na Irak gdje su se čitave bojne kretale kroz pustinju."

Pročitajte više