Amerikanci zainteresirani za ulaganje u hrvatski zdravstveni turizam

Foto: 123rf

INVESTICIJSKI forum zdravlja i turizma Adriatic regije održava se od 12. do 13. listopada u Zagrebu u hotelu Sheraton. Privukao je interes američkih biznismena koji svoje poslovno carstvo imaju interesa proširiti i na Hrvatsku. Interes za Hrvatsku kao destinaciju za svoje poslovanje, ponovno vidi jedan od najpoznatijih investitora, biznismena i developera u Americi, Jeff Blackard. Gospodin Blackard, osim po poslovnim uspjesima, bogatoj karijeri i brojnim ulaganjima, poznat je i po svom jedinstvenom projektu "Adriatica".

Amerikanci zainteresirani za ulaganje u hrvatski zdravstveni turizam

Očaran Hrvatskom i njezinim načinom života na Supetru, Blackard je napravio repliku cijelog naselja u američkom gradu McKinneyu u Teksasu. Osim njega, na Forum dolazi i dr. John Raffetto, osnivač i predsjednik Uprave tvrtke Ambassador Care iz Washingtona, namijenjene potrebama i pružanju usluga silver-generacij, što je jedna od glavnih tematskih blokova predstojećeg Foruma. Dr. John Raffetto je i suosnivač tvrtke American-Adriatic Health u koju zajedno s partnerima iz Hrvatske želi pozicionirati upravo zdravstveni turizam kao core business. Investicijski forum također će ugostiti i renomiranu međunarodnu grupaciju za izgradnju bolnica TAHPI – Total Alliance Health Partners International.

Investicijski Forum detaljno će obraditi vrlo širok spektar tema povezanih sa zdravstvenim turizmom, ali na drugi način. Neće biti govora samo o postojećoj zdravstveno-turističkoj ponudi i raspoloživim kadrovima, već i o potencijalu dijaspore u sljedećim razvojnim projektima, mogućnostima financiranja i investicija, konkretnim dijelovima koje projekti moraju sadržavati… Fokus će biti i na prezentaciji pripremljenih projekata potencijalnim ulagačima i developerima kao i na praktičnoj provedbi i orijentaciji na budućnost hrvatskog turizma kakvu organizatori vide do 2030. godine. Predstavit će se aktualna ponuda o sadašnjem stanju zdravstva i turizma, a raspravljat će se samo o onome na što se može utjecati prije svega s namjerom razvijanja destinacije cjelogodišnjeg turizma upravo kroz novu turističko-zdravstvenu ponudu, ali i nove smještajne turističke kapacitete.

Forum će brojnim inozemnim i domaćim tvrtkama, gradovima i općinama pružiti priliku da se istaknu i predstave sa svojim aktualnim projektima, dok će se kao panelisti i govornici pojaviti iskusni sudionici iz industrije turizma, zdravstva, ali i poduzetnici, gospodarstvenici – u najširem poslovnom smislu (financijeri, ulagači, developeri...). Jedan od ciljeva Foruma jest sve dionike povezati i okupiti na jednom mjestu.

"Ovaj forum fokusirat će se na najvažnije teme za investitore, poduzetnike, predstavnike vlade, developere i projektante te pružiti rješenja zainteresiranim ulagačima koji zajedno s nama žele na bolje mijenjati uvjete rada i života u Hrvatskoj. Bez kvalitetne i sveprisutne zdravstveno-turističke infrastrukture ne možemo graditi cjelogodišnji turizam stoga okupljamo sve zainteresirane, kako bismo iznijeli konkretne projekte i mogućnosti, objasnili postojeće izazove te spojili ulagače i partnere koji mogu od Hrvatske napraviti cjelogodišnju poželjnu destinaciju." – izjavio je dr. Miljenko Bura, inicijator Foruma i vlasnik konzultantske kuće Medicinska Grupa d.o.o.

Prednosti i nedostaci Hrvatske kao zdravstveno turističke destinacije

Dr. Miljenko Bura dodaje: "Nedostatak adekvatne i kvalitetne zdravstvene infrastrukture smatram ograničavajućim faktorom daljnjeg razvoja našeg ukupnog turizma. U toku ljetne sezone to još nekako prolazi jer je najčešća potreba za manje zahtjevnim zdravstvenim uslugama u bolnicama čije su čekaonice "zatrpane" i našim pacijentima-turistima, lokalnim stanovništvom. Rješenje nije u pojedinačnim "turističkim ambulantama" jer te usluge moraju biti na najvišem nivou kako bi imali kvalitetno zdravstveno zbrinutog gosta koji će širiti dobar glas o našoj medicini. Ali ozbiljnog razvoja turizma u predsezoni i postsezoni, kada želimo imati npr. 150 000 gostiju tzv. Silver generacije, nećemo imati bez nove zdravstvene infrastrukture, bolnica, klinika zbog kojih se gosti osjećaju sigurno i zbrinuto – poglavito Silver generacija koja najčešće dolazi izvan sezone. Treba raditi na osvješćivanju glavnih dionika – medicinara, turističkih djelatnika, predstavnika lokalnih i regionalnih zajednica čija uloga je izrazito velika i bitna – uključiti sve blagodati koje pojedina sredina ima (u što spada i gastronomija). Svakako bih kao nedostatak naveo činjenicu da se pružatelji usluga međusobno smatraju konkurencijom. Stvarno je stanje potpuno drugačije, potencijal grane je golem i posla ima za sve. Istaknuti se na karti kao zdravstveno turistička regija možemo jedino sinergijski."

Uloga državnih institucija

Jedan od najvažnijih ciljeva Foruma jest iznjedriti ideje i konkretne potrebe za razvoj iz iskustva uspješnih stručnjaka u ovom području. "Naravno da i dalje stojimo na raspolaganju nadležnim institucijama i ministarstvima za sve potrebne analize, inicijative i projekte za koje će biti zainteresirani – nadamo se da ih biti što više. Recimo, bilo bi odlično da uz Zavod za zdravstvene usluge u turizmu koji je u Ministarstvu zdravlja osnovan 2014. godine postoji i Odjel za zdravstveni turizam u Ministarstvu turizma." – nastavlja dr. Bura.

S druge strane, brojna zapuštena državna zemljišta, pogotovo bivše vojarne s komunalnom infrastrukturom veliki su potencijal koji se može najbrže staviti u funkciju razvoja infrastrukture zdravstvenog turizma. Interesa ima, a na državi je da bez odlaganja pojasni do kraja vlasničku strukturu takvih destinacija, odredi urbanističke uvjete, a onda i uvjete pod kojima će ih transparentno ponuditi na tržištu za ulaganja koja vrlo brzo mogu osigurati kvalitetna radna mjesta i zaustaviti iseljavanje obrazovanih i ambicioznih mladih ljudi.


Partneri Foruma su među ostalim hrvatski i regionalni klasteri zdravstvenog turizma, Udruženje hrvatsko-američkih stručnjaka iz SAD-a, poslovna mreža za kineske investicije u Hrvatskoj i jugoistočnoj Europi - CSEBA,  grupacija za izgradnju bolnica TAHPI i brojni drugi.

 

Pročitajte više