Amerikancima nedostaje vojske za okupaciju Iraka

SJEDINJENE DRŽAVE nemaju dovoljno aktivnih kopnenih postrojbi da bi održale sadašnji broj od skoro 105.000 vojnika u Iraku nakon sljedećeg proljeća, što je jedan od bitnih razloga zašto će od Ujedinjenih naroda tražiti stvaranje multinacionalnih snaga za Irak.

Izvješće Kongresnog ureda za proračun (CBO) upozorilo je u utorak da bi održavanje istog broja vojnika u Iraku uz nazočnost u drugim dijelovima svijeta za američku kopnenu vojsku bilo nemoguće bez aktiviranja dodatnih pričuvnih snaga.

"Kopnena vojska nema dovoljno aktivnih snaga da u sadašnjem broju istodobno održava okupaciju, ograniči raspoređivanje vojnika na jednu godinu, i održi sve druge obveze", stoji u izvješću CBO-a.

Američke pričuvne snage već igraju veliku ulogu u okupaciji Iraka, a njihov broj će biti povećan kako bi preuzele još veći dio misije u Iraku početkom sljedeće godine, stoji u izvješću. Ako, međutim, još više pričuvnih snaga ne bude mobilizirano, ističe CBO, "okupacijske snage neće moći biti održane na sadašnjoj razini nakon ožujka 2004."

Predsjednik George W. Bush zato je odlučio početi pregovore s Vijećem sigurnosti UN-a kako bi odobrilo multinacionalne snage za Irak, inzistirajući ipak da one budu pod američkim zapovjedništvom.

Visoki američki dužnosnik, koji je zatražio da bude neimenovan, rekao je da Bushov tim za nacionalnu sigurnost predviđa tijekom narednih 18 mjeseci do dvije godine povlačenje većine američkih snaga koje su sada u Iraku i želi da mirovna operacija u Iraku bude kao na Kosovu i u BiH gdje su Ujedinjeni narodi preuzeli glavnu ulogu.

Odluka za početak pregovora s UN-om predstavlja priznanje SAD-a da je preopteretio svoje vojne snage i bitnu promjenu strategije u Iraku od završetka glavnih borbi prije nekoliko mjeseci.

Studija CBO-a kaže da bi aktivna kopnena vojska mogla u okupacijskim snagama u Iraku držati između 40.000 i 65.000 vojnika, što bi godišnje koštalo od 8 milijardi do 12 milijardi dolara, a ako bude mobilizirano više pričuvnih snaga mogla bi držati i oko 100.000 vojnika u Iraku uz troškove od 19 milijardi dolara godišnje.

(Hina) sl rb

Pročitajte više