Amnesty International: Hrvatska je u pogledu ratnih zločina napravila korak unazad, EU mora reagirati!

"ZATVARANJEM pristupnih pregovora s Hrvatskom, Europska unija je obećala da će osigurati nastavak napretka u pogledu ratnih zločina. Događa se obratno", zabrinut je Nicolas Berger, direktor briselskog ureda organizacije Amnesty International. Pritom postavlja pitanje je li Europskoj uniji uopće stalo do toga?

"Ne samo da je hrvatska vlada učinila korak unazad u pogledu osumnjičenika za ratne zločine, nego je nedavno predložila i novi zakon o odbacivanju optužnica, uključujući one koje su izdali srpski sudovi i bivša JNA. To jasno pokazuje političko upletanje u pregovore", stoji u priopćenju Amnesty Internationala.

Berger je spomenuo i kako je Jadranka Kosor "nedavno napala ICTY, i tako pokazala nepoštivanje međunarodne pravde", te da su od "stotina slučaja silovanja koje je počinila hrvatska vojska procesuirana samo četiri."

Berger apelira na EU da pritisne Hrvatsku u ovom pogledu, napomenuvši kako posljednje izvješće o napretku Europske komisije vjerojatno predstavlja zadnju šansu za takvo nešto.

Pročitajte više