Amnesty traži procesuiranje iranskih vlasti: Počinili su neizreciva zvjerstva

Foto: EPA

Organizacija za ljudska prava Amnesty International je optužila vlasti u Iranu da su počinile zločine prema međunarodnom pravu otkako je smrt iranske Kurdinje Mahse Amini izazvala protuvladine prosvjede, zbog čega je pozvala međunarodnu zajednicu da započne pravni postupak protiv iranske države.

Iranske vlasti počinile su "neizreciva zvjerstva" prema ljudima u Iranu koji su se opirali "desetljećima ugnjetavanja i nejednakosti", rekla je Julia Duchrow iz njemačke podružnice Amnesty Internationala u priopćenju objavljenom u srijedu.

U subotu, 16. rujna, obilježava se prva godišnjica smrti 22-godišnjakinje koju je ubila takozvana ćudoredna policija. Amini je preminula u pritvoru nakon što je uhićena zbog kršenja islamskih pravila o odijevanju tako što je navodno pokazivala previše kose pod svojim pokrivalom.

Amnesty je pozvao međunarodnu zajednicu da započne sudske postupke. Riječ je o pozivu za zemlje poput Njemačke da procesuiraju zločine protiv čovječnosti počinjene u inozemstvu koji nemaju poveznicu sa zemljom.

"Prošle godine njemačka vlada je odigrala ključnu ulogu u formiranju komisije za istragu u Iranu u sklopu ureda visokog povjerenika Ujedinjenih naroda za ljudska prava. Također očekujemo od njemačke vlade ovu jasnu predanost poštovanju ljudskih prava u Iranu godinu dana nakon smrti Jine Mahse Amini", kazala je Duchrow.

Vlasti u Iranu na prosvjede diljem zemlje odgovorile su brutalnim gušenjem oporbe.

Najmanje 500 prosvjednika je ubijeno, a deseci tisuća ljudi su pritvoreni, prema različitim procjenama aktivista.

Iransko pravosuđe je pogubilo sedmero prosvjednika. Nakon toga demonstracije su se polako smirile.

Danas mnoge žene u Iranu u znak tihog prosvjeda ignoriraju islamska pravila o odijevanju.

Pročitajte više