Malena Ana nije dobila lijek iako ga je Rebru platila 2,6 milijuna kuna, u bolnici šute

Foto: Privatan album

ANA RITA PULJIĆ, djevojčica iz BiH čiji su roditelji Rebru platili 2,68 milijuna kuna za lijek Spinrazu, još ga nije dobila. Njenim roditeljima rečeno je da se jučer trebalo sastati povjerenstvo koje odlučuje hoće li Ana dobiti lijek, iako su joj prvotno odobrili liječenje te tražili uplatu sredstava.

Anina majka Marija Puljić danas je u razgovoru za Index otkrila da im još uvijek nitko ništa nije javio, iako se, kaže, povjerenstvo trebalo jučer sastati i odlučiti o njenom djetetu.

>>Roditelji iz BiH Rebru platili 2,6 milijuna kuna, a lijek nije dobila

Podsjetimo, Ana Rita boluje od spinalne mišićne atrofije (SMA). Njeni roditelji uplatili su KBC-u Zagreb 2,68 milijuna kuna za liječenje Spinrazom. Taj novac prikupljen je u humanitarnoj akciji koja je organizirana u BiH, čiji su stanovnici uplaćivali novac za Anino liječenje.

Roditelji razočarani

Međutim, tjedan dana nakon što su je zaprimili u bolnicu i dogovorili sve - liječenje još uvijek nije počelo.

"Liječnici nam ništa ne govore, morat ćemo provesti Božić ovdje u bolnici, daleko od doma, a lijek još nije dobila, iako je plaćeno sve. Niti nam išta govore, hoće li ga i kad uopće dobiti. Jako smo razočarani", rekla nam je Marija Puljić.

Oni su na račun KBC-a Zagreb 23. 11. 2017. uplatili iznos za 4 injekcije Spinraze te potpisali pristanak za liječenje.

"A što je najbitnije, ne idemo na teret HZZO-a. Ana je jako oslabila zadnjih nekoliko mjeseci i vrlo je bitno da lijek počne primati što prije. Prvo smo dogovorili liječenje u Njemačkoj, no u međuvremenu se otvorila mogućnost liječenja u Zagrebu. Bolnica iz Mostara je kontaktirala Rebro. Dr. Milivoj Novak je rekao da nema nikakvih problema, da se može liječiti na Rebru, samo da riješimo plaćanje. Uplatili smo navedeni iznos za 4 injekcije Spinraze i nakon toga smo kontaktirali profesoricu Barišić na Rebru i dogovorili da u bolnicu dođemo prošli utorak, tad smo i stigli. Potpisali smo sve papire, pristanak u slučaju nuspojava, ali Ana do danas nije primila lijek", rekla je njena majka Marija Puljić.

Ministarstvo i bolnica ne daju konkretne odgovore, a novac stoji na računu bolnice


Iz KBC-a Zagreb su nam odgovorili da ne mogu odgovoriti na postavljeni upit kad će Ana i hoće li uopće dobiti lijek, iako ga je platila.

"Slijedom Vašeg dopisa obavještavamo Vas kako je KBC Zagreb kao zdravstvena ustanova u obvezi poštivati odredbe Zakona o zaštiti prava pacijenata, Zakona o zdravstvenoj zaštiti, Zakona o liječništvu i odredbe drugih pozitivnih propisa kao i internih akata ustanove, te stoga nismo u mogućnosti iznositi bilo kakve podatke o pacijentima i njihovom zdravlju", stoji u odgovoru prim. dr. Milivoja Novaka, pomoćnika ravnatelja za kvalitetu zdravstvene zaštite i nadzor.

Iz Ministarstva zdravstva smo također dobili odgovor u kojem se ništa konkretno ne doznaje.

"Povjerenstvo radi prema pravilima struke i donosi odluku o liječenju svakog pojedinog djeteta sukladno medicinskoj indikaciji", odgovorili su u Ministarstvu zdravstva.

Na kraju se postavlja pitanje zašto je uopće bolnica tražila uplatu sredstava i već odobrila liječenje, ako ga sad stopiraju i razmatraju i dalje što će s tim, dok novac koji su roditelji uplatili i dalje stoji na računu bolnice.

Pročitajte više