Analitičar Avdagić: Putin je spreman ratovati sve dok ne dobije ono što želi

Foto: N1

VANJSKOPOLITIČKI analitičar Denis Avdagić je na N1 televiziji komentirao probleme u hrvatskom pravosuđu, potencijalni odlazak premijera Andreja Plenkovića u NATO, rat u Ukrajini, prosvjede u Francuskoj te migrantsku krizu u BiH i Italiji.

"Mislim da je svima jasno da je pravosuđe ključna rak rana našeg društva i dok to ne riješimo da ćemo i dalje biti u problemima daleko koji su daleko iznad naše mogućnosti rješavanja. Riješimo pravosuđe pa će puno stvari ići laganije, komotnije, elegantnije", kazao je.

"Smatram da je u pravosuđu potrebna reforma širih razmjera. Ovo nije toliko pitanje tko pritišće, već je pravosuđe kao takvo jednostavno neučinkovito", dodao je. Podsjetio je da se neki predmeti vuku još iz bivše države i da je to tragično. O odlasku premijera Plenkovića u NATO Avdagić kaže kako mu se čini da je ta stvar "nabačena".

"Plenković je prihvatljiv Amerikancima"

"Ono što je činjenica je da se u europskim krugovima i malo šire na Andreja Plenkovića gleda kao na kvalitetan kadar, kao na osobu koja ima određene diplomatske vještine, prilično veliko političko iskustvo i kao takav on je prihvatljiv za čitav niz nadnacionalnih funkcija. Prije svega mi u Hrvatskoj već dugo vremena razgovaramo o tome čeka li Plenkovića visoka funkcija na razini Europske unije", istaknuo je. 

"Gledajući s tog aspekta, jasno je da s ulazi u spekulaciju tko bi mogao biti adekvatna zamjena i na čelu NATO-a", nastavio je. Ukazao je način izbora šefa NATO-a. Rekao je kako blok novih članica NATO-a vjeruje da bi na čelo tog saveza trebala doći osoba iz tog područja koja razumije kroz što su prošle srednja i istočna Europa te što prolazi Ukrajina.

"Da li je Plenković šablonski osoba koja bi odgovarala za to? Apsolutno da. Da li je Plenković osoba koja je prihvatljiva cijelom tom bloku? Je. Da li je prihvatljiv ostalima? Apsolutno. Da li je prihvatljiv Amerikancima? Da. Onda vidimo zašto je nekome palo na pamet da priča o njemu", tvrdi Avdagić. Podsjeća da je Plenković jedan od lidera EPP-a. 

"Plenković je dobar kandidat za šefa NATO-a"

Smatra da bi Plenković mogao doći i na čelo Europske komisije, ali ističe kako je Plenković relativno mlad političar i stoga nema potrebe da naglo napusti hrvatsku politiku. Avdagić naglašava kako ankete pokazuju da bi mogao osvojiti još jedne izbore u Hrvatskoj. "On je jedan od onih koji je dobar kandidat za mjesto šefa NATO-a", poručio je. 

Komentirao je i curenje informacija iz Pentagona. Kaže da nikoga tko se bavi međunarodnom politikom nije iznenadilo ništa od onoga što je izašlo u javnost i da je šira javnost već znala za mnoge informacije. "Što se tiče samog curenja podataka, moramo uzeti u obzir koliko je velik sigurnosni sustav u SAD-u. Mogućnost da se dogodi incident je prilično velika", kazao je. 

Po njemu je najzanimljiviji detalj izmjena dokumenta. Kaže da ima ruski potpis, ali napominje da to ništa ne mora značiti. Osvrnuo se i na situaciji u Ukrajini istaknuvši kako ne vidi spremnost za mirovne pregovore.

"Ovo je kao u najmračnije doba Sovjetskog Saveza"

"Imate jednu i drugu zemlju koja želi doći na svoje granice, bez obzira na to što nitko ne priznaje ove granice koje je Rusija proglasila, ali je dovoljno za njih da ih oni priznaju", rekao je.  

"Meni se čini da je Putin voljan ratovati do onog trenutka dok ne dobije ono što želi. Da li će on prije toga pokleknut kao politički lider, hoće li netko u Rusiji reći sad je dosta ovog, to je neka druga priča. Ovo je kao u najmračnije doba Sovjetskog Saveza", dodao je. 

Za sve one koji misle da se situacija može sad riješiti mirovnim pregovorima tvrdi da su ili naivni ili da traže svojih pet minuta medijskog prostora. Avdagića ne iznenađuju nasilni prosvjedi u Francuskoj i smatra da je to dio njihove kulture.

"Očekujem da se potvrdi Macronov put, pogotovo jer Ustavno vijeće djeluje tehnički i zakonski i ne vidim mogućnost da će donijeti odluku koja bi poništila put kojim je krenuo Macron", predviđa vanjskopolitički analitičar. 

"Službe u BiH su jako slabe"

Govorio je i o proglašenju izvanrednog stanja u Italiji zbog migranata te situaciji oko migranata u BiH. "Bosna i Hercegovina nije izvorište ovog problema. Ako ga tražimo u neposrednom susjedstvu to je Srbija i u Srbiji se treba rješavati i probleme u BiH", vjeruje Avdagić. 

Ističe da su službe u BiH jako slabe da bi samostalno mogle rješavati takve probleme. Kao problem navodi i činjenicu da Srbija ima bezvizni režim s mnogim zemljama iz kojih migranti u vrlo pristojnim brojkama dolaze čak i avionskim putem. "To je tema koja bi se trebala rješavati na razini Europske unije", kazao je. 

"Jadni ljudi prodaju svu imovinu da bi riskirali"

Podsjeća da su Talijani i 2011. godine na jednak način postupali i optužili Europsku uniju da ih je ostavila same i da im ne pomaže. "Sad zamislite koliko godina imamo identične probleme koji se ne rješavaju, i meni se čini da je Ursula von der Leyen umjesto da je putovala u Kinu s Macronom, da bi bilo daleko bolje da je obišla zemlje Sjeverne Afrike i otvoreno razgovarala o mogućnostima kako to riješiti", rekao je. 

"To nije pitanje samo migracija, nego pitanje izuzetno razgranatog kriminala koji zarađuju na tim jadnim ljudima koji prodaju svu imovinu da bi riskirali, kao na lutriji, hoće li poginuti na Mediteranu. Tu su i ogromni troškovi, prije svega spašavanja, a tek onda zbrinjavanje", zaključio je. 

Pročitajte više