Analitičar Cvrtila: Ako Beograd padne u opozicijske ruke, to će biti udarac Vučiću

Foto: EPA, Luka Stanzl/PIXSELL

SRPSKI predsjednik Aleksandar Vučić, čije ime je nosila izborna lista vladajuće Srpske napredne stranke (SNS), proglasio je jučer navečer osvajanje apsolutne većine na prijevremenim parlamentarnim izborima i prednost SNS-a na izborima u Beogradu. Po projekcijama Ipsosa, Vučićeva lista osvaja 128 od 250 mandata u srpskom parlamentu.

>> Vučić proglasio trijumf, vodi i u Beogradu. Oporba najavila prosvjed, a Dačić ostavku

Vučić je u izbornom stožeru SNS-a rekao da SNS, na temelju dosad prebrojanih dva milijuna glasova, nigdje u Srbiji nije dobio manje glasova nego na izborima prije godinu dana, već 10 posto više nego 2022. On je rekao da je, prema rezultatima koje ima SNS, druga po broju osvojenih glasova lista oporbene koalicije "Srbija protiv nasilja" s 28 do 29 posto glasova. Po Ipsosu, to nosi 66 mandata u parlamentu. 

Geopolitički analitičar Vlatko Cvrtila komentirao je za HRT rezultate izbora. Smatra kako će Aleksandar Vučić i dalje biti ključna figura na političkoj sceni u Srbiji.

"Vučić se jako angažirao i dalje će ostati predsjednik Srbije. Prema predizbornim anketama njegova stranka bi na parlamentarnoj, nacionalnoj razini trebala dobiti većinu. Ovisi s kim će raditi koaliciju, vrlo vjerojatno će nastaviti njegova vlada te uzeti mandat", rekao je Cvrtila.

Komentirao je i važnost pobjednika u Beogradu. "Kad glavni grad padne u opozicijske ruke, u obliku autoritativne političke vladavine, to onda znači slabost u vladajućoj strukturi. To bi mogao biti jedan udarac predsjedniku Vučiću. To ne znači da će se njegova moć značajno smanjiti", rekao je.

"Podršku građana Europskoj uniji ne slijedi politika"

Cvrtila je istaknuo kako Srbija vodi vanjsku politiku sjedenja na više stolica.  

"Vučić inzistira na takvoj politici i kreira vanjsku politiku. To je više oslonac na Rusiju, a puno veći na Kinu. Vrlo su rijetke političke opcije u Srbiji koje su u ovoj kampanji govorile o isključivom cilju prema Europskoj uniji. Neće se ništa posebno promijeniti prema tome. Podršku građana Europskoj uniji ne slijedi politika. 

Europska unija neće mijenjati svoj pristup prema Srbiji, sve dok očekuje da bude konstruktivna u pregovorima s Kosovom. Europska unija ne želi da Srbija ostane igrač u regiji na strani Kine, odnosno Rusije. Europska unija još uvijek vjeruje da je Vučić taj ključni igrač koji će dovesti do rješenja u pregovorima između Kosova i Srbije, rekao je.

"Hrvatsku uvijek gledaju s visoka"

Dotaknuo se i odnosa Hrvatske i Srbije.

"Vučić od 2012. godine nije napravio ništa što bi dovelo do normalizacije odnosa s Hrvatskom. Ima dosta otvorenih pitanja koja se ne rješavaju. Neće se tu ništa značajno promijeniti. Hrvatsku uvijek gledaju s visoka. Mi njima nismo značajan faktor, ali tu se varaju jer imamo jedan glas u Europskoj uniji", zaključio je Cvrtila.

Pročitajte više